Koekkoek op bezoek: vanaf 10 oktober in Museum Veluwezoom

De grote beuk, schets
De grote beuk, schets
Foto: Museum Veluwezoom

Museum Veluwezoom en het B.C. Koekkoek-Haus te Kleef organiseren samen met Geldersch Landschap en Kasteelen in Kasteel Doorwerth de tentoonstelling Koekkoek op bezoek.

De schilders van de Romantiek aan de Nederlandse en Duitse zijde van de Rijn, Waal en Maas trokken naar buiten om het eigen landschap te herontdekken. Deze tentoonstelling startte op 10 oktober 2020 en is (door corona) te zien tot de zomer in 2022.

Koekkoek op bezoek

De schilders van de Romantiek aan de Nederlandse en Duitse zijde van de Rijn, Waal en Maas trokken naar buiten om het eigen landschap te herontdekken. Barend Cornelis Koekkoek, door zijn tijdgenoten prins der landschapsschilders genoemd, zette bewust de stap naar de provincie om daar de natuur en de bijzonderheden van de uiterwaarden van de Rijn, de stuwwallen uit de ijstijd, de aangrenzende bossen en de kastelen op het doek vast te leggen.

Koekkoek wilde de eigen omgeving ontdekken en het echte leven weergeven. De schoonheid lag voor de deur.

School der Kleefse Romantiek

In 1834 verhuisde Koekkoek naar Kleef, een aantrekkelijke plek voor Nederlandse landschapsschilders om te werken. In zijn voormalige woonhuis is nu het B.C. Koekkoek-Haus gevestigd, een museum gespecialiseerd in onder andere Nederlandse landschapskunst uit de Romantiek. In verband met de tijdelijke sluiting van het Koekkoek-Haus vanwege renovatiewerkzaamheden zijn de hoogtepunten uit de collectie binnenkort te zien in Museum Veluwezoom.

Daar is de kern B.C Koekkoek, zijn familie en zijn school der Kleefse Romantiek met werken van onder anderen Cornelis Lieste, Willem Bodeman en Johannes Warnardus Bilders. Als Nederlander ging Barend Cornelis Koekkoek naar het buitenland, nu keert hij tijdelijk terug naar zijn vaderland.

Praktische informatie

De toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangskaartje van kasteel Doorwerth. Vanwege de corona maatregelen bezoek je eerst de andere ruimten in het kasteel. Via glk.nl/doorwerth kun je een toegangskaartje voor het kasteel kopen of onder de activiteiten een toegangskaartje voor alleen de tentoonstelling.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen