Bloemenkinderen Airborne begraafplaats beroeren veteranen op afstand

Oosterbeek – Op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek vond vanmorgen de herdenking van de Slag om Arnhem plaats. Er konden dit jaar wat meer mensen aanwezig zijn. Vorig jaar was het erg klein met maar 23 genodigden, dit jaar konden er zo’n 200 bij zijn.

De veteranen en hun nabestaanden waren dit jaar wederom niet aanwezig maar dankzij de livestream van Omroep Gelderland konden zij er toch een beetje bij zijn.

77e Airborne Herdenking

begraafplaatsOp de Airborne begraafplaats in Oosterbeek liggen meer dan 1750 geallieerde militairen begraven, die zijn gesneuveld tijdens de Slag om Arnhem. Op zondag worden zij traditiegetrouw herdacht, dit jaar voor de 77e keer. Vanwege corona is dat ook dit jaar dus in besloten kring.

Rond de herdenking gingen de toegangswegen naar de begraafplaats dicht en er werd streng gecontroleerd. Na afloop van de dienst mocht iedereen weer bloemen neerleggen en herdenken.

Op de besloten bijeenkomst waren vertegenwoordigers aanwezig van de ambassades van onder meer het Verenigd Koninkrijk, Polen, Canada en de Verenigde Staten, maar ook de burgemeesters van alle Airborne-gemeenten en de commissaris van de Koning van Gelderland. Van de gemeente Renkum was ook het college en kinderburgemeester Aline Huijgen aanwezig. De strijdkrachten werden vertegenwoordigd door de commandanten van het Britse Parachute Regiment, de Poolse Airborne Brigade, de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Commando Troepen.

Fly-past

begraafplaats, flowerDe twee minuten stilte werden onderbroken door de fly-past van de Koninklijke Historische Vlucht. De B-25 en de Spitfire kwamen drie maal overvliegen maar het leek de stille minuten juist te benadrukken.

Bij de 77e herdenking mochten veertig kinderen bloemen komen leggen bij de graven. Er moest geloot worden en naar verluid waren de uitgelote kinderen erg verdrietig. Dat valt zich natuurlijk voor te stellen. Vorig jaar ging de kans bloemenkind te zijn aan bijna alle kinderen voorbij toen er maar één bij mocht zijn. Als er dan dit jaar wat meer bij mogen, is het niet leuk dat nu nét jij er niet bij bent. Maar ook dit jaar waren alle graven voorzien van een bloem en er zullen er naderhand nog vele bijgelegd zijn. Helaas hebben veel mensen deze 2e Airborne Herdenking in deze coronatijd moeten missen.

Veteranen keken vanuit Engeland mee

Gliderpiloot Frank Ashleigh liet vlak na de ceremonie weten bijna het gevoel te hebben er bij te zijn geweest. “Ik heb vandaag wat tijd doorgebracht met al mijn vrienden in Nederland op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. De service was zoals altijd onberispelijk en de uitzending kan alleen maar als geweldig worden omschreven, dankzij GLD. Het was niet hetzelfde als aanwezig zijn maar was inderdaad heel dichtbij.”

Hij vertelt verder erg ontroerd te zijn geweest op het moment dat de bloemenkinderen hun bloemen omhoog houden, net voor ze, met de stelen naar de stenen, op de graven voor hun neergelegd werden.

De live uitzending terugkijken van Omroep Gelderland kan hieronder. Je ziet Frank Ashleigh ook op onderstaand beeld bij één van de vorige herdenkingen. Fotoserie te zien door op de bovenste foto te klikken.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen