Stille tocht White Ribbon Mile afsluiting Airborne Herdenkingen

Oosterbeek – The White Ribbon Mile is in korte tijd uitgegroeid tot een begrip en een terechte afsluiting van de Airborne Herdenkingen. Dat zei burgemeester Agnes Schaap afgelopen zaterdag in haar speech aan de oever van de Rijn.

Op deze plek, 77 jaar geleden verzamelden zich de geallieerden voor Operatie Berlin. De terugtrekking van de Airbornetroepen over de Rijn naar Driel. Het einde van operatie Market Garden en hoewel niet iedereen de overkant haalde, en daarmee de veiligheid, betekende dit het einde van de poging de Rijnbrug in Arnhem te veroveren en vast te houden voor de oprukkende geallieerden uit het zuiden van Nederland. Terugtrekken was de enige optie, de enige weg was over de Rijn..

Stille tocht

Om de weg te vinden naar de plek waar nu ongeveer nog het monument herinnert aan de barre overtocht, waren witte linten gespannen waarlangs de geallieerden de weg konden vinden in het vreselijke slechte weer in de nacht van 25 op 26 september 1944. Het monument is normaliter onbereikbaar maar van begin september wordt sinds 2019de route van de Oude Kerk naar de oversteekplaats aan de Rijn uitgezet. Iedereen kan dan dezelfde route lopen langs witte linten.

Na de letterlijke klokslag van de Oude Kerk om 21:00 heette voorzitter Fedde Makkinga iedereen welkom. Er werd een korte video vertoond waarop het gezelschap in stilte via het witte gespannen lint naar de Rijnoever vertrok. Bij het monument werd, al voor burgemeester Schaap dat zei, meteen al duidelijk dat er veel bezoekers geweest waren. Er lagen al heel wat bloemen, kruisjes en poppy’s. Een Canadees vlaggetje was vast gestoken in de kleine brug die op het monument staat. Het waren immers de Canadezen die de geallieerden met kleine bootjes kwamen halen.

Na de speech van de burgemeester legde zij samen met kinderburgemeester Aline Huijgen de eerste bloemen van die avond. De wethouders van Renkum legden gezamenlijk bloemen waarna er nog vele volgden.

white

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen