De straat verlichten én je auto opladen met laadlantaarnpalen

Foto: Gemeente Renkum

Renkum – Als eerste gemeente van Nederland kreeg de gemeente Renkum op vrijdag1 juli een aantal laadlantaarnpalen waarbij de aansluiting van de EV-laadfunctionaliteit van netbeheerder Liander voor elektrische auto’s in de lantaarnpaal zit.

laadlantaarnpalenHet inzetten van laadlantaarnpalen is weer een stap richting verduurzaming om de doelen van het Klimaatakkoord van 2030 te bereiken. Doordat een lantaarnpaal en een elektrisch oplaadpunt worden gecombineerd, is de straat (zowel onder als boven de grond) minder vol dan wanneer er alleen overal losse laadpunten worden geplaatst. De laadlantaarnpalen passen ook mooi in het straatbeeld.

Tijdens een feestelijke opening nam wethouder Joa Maouche de eerste laadlantaarnpaal in gebruik die behoorlijk goed zat ingepakt.

Energiebesparende LED-verlichting en een oplaadpunt

Gemeente Renkum heeft de afgelopen periode ruim 6.300 lantaarnpalen vervangen door duurzame lantaarnpalen met energiebesparende en dimbare LED-verlichting. Daar komt nu de nieuwe laadfunctie voor elektrische auto’s bij. De laadlantaarnpalen zijn duurzamer en efficiënter in aanschaf en onderhoud, omdat ze meerdere functies hebben. Ook wordt de straat niet volgebouwd met extra objecten, maar wordt hiermee de combinatie met bestaande objecten gemaakt.

De laadlantaarnpalen zijn te vinden op diverse plekken in de gemeente: aan de Chopinlaan in Doorwerth, bij de Cornelis Koningstraat/Weverstraat in Oosterbeek en aan de Europalaan, Oudkerkeland en de Wilgenplas in Renkum

laadlantaarnpalenVier laadlantaarnpalen hebben een geïntegreerde kleine slimme meter, die in een gewone lantaarnpaal past. Dit is een proef met netbeheerder Liander. Stichting ELaad (keuringsinstantie laadpalen) heeft deze in april 2022 goedgekeurd. De andere laadlantaarnpalen hebben geen geïntegreerde meter. De plaatsing is mogelijk gemaakt door een samenwerking met Primevest Capital Partners, DutchCharge, CityTec, Nedal, netbeheerder Liander, Stichting ELaad en BNG Bank.

In deze laadlantaarnpalen zit één aansluiting voor het opladen van een auto. Eind dit jaar moet ook een versie met twee oplaadpunten gereed en goedgekeurd zijn.

Na de plaatsing van de laadlantaarnpalen wordt het gebruik ervan gemonitord. Ook evalueert de gemeente met inwoners en betrokken partijen. Op deze manier kunnen we bepalen of, waar en wanneer er eventueel meer laadlantaarnpalen kunnen komen.

Win-win

Wethouder Klimaat en Duurzaamheid Joa Maouche: “Het wordt een grote puzzel om aan de vraag naar oplaadpunten voor elektrische auto’s te voldoen. Ik vind het geweldig dat het nu mogelijk is om in de Gemeente Renkum je elektrische voertuig op te laden aan speciale laadlantaarnpalen. Een win win, want we faciliteren duurzame mobiliteit en maken optimaal gebruik van de bestaande infrastructuur!”

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen