College enthousiast over project Open Hofkerk in Wolfheze

Foto: gemeente Renkum

Wolfheze – Het college van de gemeente Renkum heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan het bijzondere bouwproject Open Hofkerk.

In Wolfheze worden duurzame houten woningen gebouwd met een vooruitstrevend energiesysteem. Zonne-energie wordt hier namelijk omgezet in waterstof en op die manier opgeslagen voor de lange termijn. Hoe dit precies werkt is toegelicht door ontwikkelaar Schipper Bosch.

Nieuwe oplossingen voor woningbouw

Door de klimaatverandering en nieuwe stikstofregels zullen we moeten kijken naar een andere manier van bouwen. Er zijn al veel ontwikkelingen en innovaties op dit gebied. Zo ook bij het project Open Hofkerk in Wolfheze. Het college deed hier inspiratie op en kijkt of deze innovatieve manier van bouwen en verwarmen van woningen vaker in onze gemeente kan worden toegepast.

Wethouder van Bentem gaat over ruimtelijke ontwikkeling en wonen in onze gemeente. Ze zegt over dit project: “In de huidige tijd hebben we te maken met een verscheidenheid aan maatschappelijke uitdagingen. Eén daarvan is de CO2 uitstoot verminderen. De opwek- en opslag van duurzame energie en duurzame bouw- en ontwikkelmethoden zijn oplossingen die bij kunnen dragen aan die vermindering. Op vernieuwende wijze experimenteert Schipper Bosch met deze twee methoden. Een mooi voorbeeld voor toekomstige woningbouwontwikkelingen binnen onze gemeente.”

Energie in waterstof en bouwen in hout

In het project gaat ontwikkelaar Schipper Bosch op zoek naar een mogelijkheid om energie voor de korte en lange termijn op te slaan, zodat in de donkere winterdagen ook nog geprofiteerd kan worden van de energie uit de zomerzon. In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) onderzoeken ze of en welke rol waterstof als energiedrager kan spelen.

De vier nieuwbouwwoningen worden gebouwd in hout (Cross Laminated Timber; kruislaags hout). Door veel gebouwonderdelen te prefabriceren verminderen ze het aantal transportbewegingen en kan er sneller gebouw worden.

Bouwplaats 2.0

Bouwen met hout (CLT) zorgt ook voor voordelen voor de mensen op de bouwplaats. Door de manier van werken zijn de gebouwen sneller wind- en waterdicht en kunnen ze verwarmd worden. Daardoor zijn de bouwmensen minder lang blootgesteld aan de elementen.

Ook wordt er zoveel mogelijk gewerkt met elektrisch materieel. Dit zorgt voor minder tot geen uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof, wat de luchtkwaliteit op en rondom het project ten goede komt. Daarnaast zorgt het voor minder geluidsoverlast en minder trillingen als gevolg van draaiende motoren.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen