85 jaar Renkumse kunstenaar Jits Bakker

Jits, 1994 werkend aan de Airborne Parachutist, Remember September 1944’ (stadhuis Arnhem)
Jits, 1994 werkend aan de Airborne Parachutist, Remember September 1944’ (stadhuis Arnhem)
Foto: Tibo van de Zand

De internationaal vermaarde beeldhouwer Jits Bakker werd op 6 juli 1937 geboren in Renkum. Jits werd vooral bekend door zijn sculpturen die blaken van levenslust, maar hij was naast beeldhouwer ook kunstschilder, aquarellist, grafisch vormgever, tekenaar, glaskunstenaar, frescoschilder en maker van sieraden.

Tijdens zijn kunstenaarscarrière was hij te vinden in ateliers in binnen- en buitenland, maar zijn hart bleef altijd liggen in de regio Gelderland. De laatste jaren heeft de beeldhouwer dan ook doorgebracht in zijn atelier in Wageningen, waar hij op 5 juni 2014 is overleden. Op 6 juli 2022 zou hij 85 jaar zijn geworden.

Slag om Arnhem

jits
‘Airborne parachutist’ (Airborne Museum)

Jits Bakker maakte de slag om Arnhem van dichtbij mee, de gebeurtenissen hadden een grote impact op zijn verdere leven en kunstenaarschap. Niet alleen verloor de jonge Jits drie goede vrienden voor zijn ogen door rondvliegende granaatscherven, ook zijn vader werd gefusilleerd door de Duitsers. Het ouderlijk huis van de familie Bakker werd platgebombardeerd, waardoor het gezin berooid achterbleef. Na de oorlog was de jonge kunstenaar zo ernstig verzwakt dat hij naar Zweden werd gestuurd om aan te sterken.

Eenmaal teruggekeerd was het zijn taak om het gezin financieel te ondersteunen. De gebeurtenissen rondom de Tweede Wereldoorlog heeft Jits Bakker verwerkt in verschillende sculpturen, waaronder ‘We’ll Meet Again’ ‘de Airborne Parachutist’ en ‘Guardian Angel’, onder meer geplaatst rondom het Airborne Museum in Oosterbeek.

Na de oorlog was er behoefte aan werklui, om het land weer op te bouwen. Leerkrachten hadden weinig vertrouwen in de eigenwijze en artistieke Jits Bakker, en waren zelfs van mening dat hij alleen maar zwerver kon worden. En ergens hebben zij hierin misschien ook wel gelijk gekregen; de kunstenaar heeft tijdens zijn leven over de hele wereld gezworven, en vele prominente wereldleiders en artiesten mogen ontmoeten en portretteren.

Hij heeft een periode in Amerika doorgebracht, en had vele jaren ateliers in Zuid-Spanje en de Belgische Ardennen. Zijn werken bevinden zich in tal van collecties en landen, van Frankfurt tot Orlando, en van Portugal tot Finland. Na alle omzwervingen is zijn laatste rustplek gelegen naast het kerkje van Heelsum, op de heuvel. Naast de beek waar hij vroeger als kind zo graag speelde.

jits
‘De Troubadour’ (Dorpsplein, Renkum)

Een overzicht van beelden in de regio

  • Oosterbeek: ‘We’ll meet again’, ‘Guadian angel’ en ‘Airborne parachutist’ (Airborne Museum), ‘Paradise Gardens’ (Tuin de lage Oorsprong), ‘De Opstanding’ (graf van de moeder van Jits op de algemene begraafplaats), ‘Europa’, ‘Zwanenmeer’ en ‘Danspaar’ (gemeentehuis)
  • Renkum: ‘De Troubadour’ (dorpsplein)
  • Heelsum: Graf van Jits Bakker met een bronzen zelfportret van de kunstenaar en het beeld ‘Levenscyclus’ (Begraafplaats Oude Kerk Heelsum)
  • Doorwerth: ‘Leda en de zwaan’, ‘Zeus en de nimfen’, en ‘Crucifix’ (kasteel Doorwerth)
  • Wageningen: ‘Fly Away, Love & Peace’ (Markt), ‘Maria Magdalena’, ‘Nureyev’ en ‘Geluk’ (stadhuis), ‘Parachutist’ en ‘Bob Dylan’ (Hotel De Wereld)
  • Ede: ‘Krachtmeting (twee bizons)’ (gazon voor het gemeentehuis Ede)
  • Otterlo: ‘Handstand’ (Kerklaan 1)
  • Arnhem: ‘Airborne Parachutist’, groot (Stadhuis)

Jits in Renkum en als vader

De Veluwezoom In Beeld interviewde in 2018 de zoon van Jits Bakker, Tibo van de Zand en galeriehouder Hans Bregman, die Jits goed heeft gekend, tijdens de opening van een expositie over het werk van Bakker in museum De Casteelse Poort in Wageningen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen