Grasaren vormen een gevaar voor honden

Foto: Mabel Amber, Pixabay

Grasaren vormen gevaren voor een hond. Deze planten zitten vooral op plekken waar honden graag lopen en snuffelen. Grasaren zijn scherpe zaden van een wilde grassoort die vooral langs stoepen en wegranden groeien.

De stekelige delen van de aren kunnen afbreken en in de vacht blijven hangen als een hond er langs of doorheen loopt.

Weerhaakeffect

Door hun scherpe punten in combinatie met een weerhaakeffect kunnen deze aren via de huid in het lichaam van de hond terechtkomen. Al ‘kruipend’ kunnen deze lichaamsvreemde deeltjes daar dan voor nare beschadigingen en zeer pijnlijke infecties zorgen. Grasaren geven vooral last in de oren, tussen de tenen, bij de ogen, in de huid of in de neus. Wanneer de grasaar is binnen gedrongen, beschouwt het lichaam dit als ‘vreemd’ en reageert met een ontstekingsreactie. Dit houdt in dat er roodheid, pijn, zwelling en soms koorts kan optreden. Vaak beginnen de klachten acuut.

Dierenartsen zien regelmatig een grasaar tussen de tenen. Meestal valt op dat de hond veel tussen de tenen likt en plotseling mank loopt. Vaak is er een gaatje in de huid. Dan bestaat het vermoeden van een grasaar.

Verwijderen

De dierenarts zal proberen de grasaar te vinden en te verwijderen. Soms is de grasaar door het likken al weer verdwenen en geeft vooral de ontsteking nog last. Dan wordt er behandeld met antibiotica en het weken van de poot in groene biotex. Bij onvoldoende verbetering, of het terugkeren van de klachten na de behandeling gaan de dierenarts onder een roesje op zoek naar de grasaar. Ook kan via een echo gekeken worden naar een grasaar onder de huid. Als behandeling wordt de huid opgelegd en de grasaar wordt verwijderd. Ook bij de ogen, in de neus en elders in de huid kunnen grasaren last geven.

In het kort zijn de symptomen van grasaren bij de hond:

  • met het hoofdschudden / flapperen met de oren;
  • kokhalsneigingen;
  • niezen;
  • gezwollen pootje / wond;
  • mank lopen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen