Krijgen we in de gemeente Renkum ook een kinderburgemeester?

Kinderburgemeester Mike en burgemeester Agnes
Kinderburgemeester Mike en burgemeester Agnes
Foto: Renkum Nieuws

Een kinderburgemeester in Renkum, dat ziet burgemeester Agnes Schaap wel zitten, zo bleek vrijdag tijdens de 25e Jeugdgemeenteraad in het gemeentehuis.

De Tweede Kinderburgemeester van de gemeente Overbetuwe was aanwezig bij deze jubilerende raad.

Ambtsketen

Mike van Bergen van der Grijp zit in groep 8 en is sinds juni vorig jaar kinderburgemeester. Erg leuk en leerzaam vindt hij zelf. Hij werd gekozen uit 28 kandidaten waarvan er 22 meisjes waren. “Positief!” zei burgemeester Schaap, de vrouwelijke leden in de raad zijn immers nog steeds in de minderheid.

Mike werd gekozen toen hij nog in groep 7 zat. Als kinderburgemeester moet je, net als de burgemeester, soms onder schooltijd ergens naar toe. Op een basisschool is dat makkelijker dan op de middelbare school.

De leuke ambtsketen die hij draagt is ontworpen door leerlingen van basisscholen. De vorige kinderburgemeester moest het met een sjerp doen, vertelde Mike maar die had meteen al aangegeven dat er toch echt een keten moest komen.

Burgemeester Agnes Schaap was onder de indruk van de jonge Mike. “Ik vind dat er in Renkum ook een kinderburgemeester moet komen.” Het voorstel daartoe zal ingediend worden bij de raad en gezien het enthousiasme van veel raadsleden, zal dat misschien wel unaniem aangenomen worden.

Fungeren als wethouders en raadsleden

Het is een bijzondere Jeugdgemeenteraadsvergadering deze keer. De Jeugdgemeenteraad bestaat namelijk 25 jaar. In deze jeugdraad maken ieder jaar weer 61 andere leerlingen van het Dorenweerd College kennis met de lokale politiek.

Dit jaar doen er drie groepen van het vwo mee aan de jeugdgemeenteraad. De leerlingen fungeren als wethouders en raadsleden. Zij worden voorbereid en gesteund door leden van de gemeenteraad en de politieke partijen.

Plaquette

Elmar Noteboom, docent creatieve vakken op het Dorenweerd College had een plaquette ontworpen voor de gemeente Renkum. Gabri Maessen reikte de herinnering van 25 jaar Jeugdgemeenteraad uit aan burgemeester Schaap.

Beide benadrukte het belang van maar ook het plezier dat men beleeft aan de jeugdige raad. Hans Hageman, kandidaat raadslid van de Partij Renkumse dorpen werd extra genoemd en bedankt voor zijn inzet.

Hij stond aan de wieg van deze raad en is dan ook al 25 jaar ononderbroken betrokken.

kinderburgemeester

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen