Actief Gelders Regenboogbeleid: woorden en daden

Foto: SatyaPrem, Pixabay

Maandag 11 oktober is het Coming-Outdag. Provincie Gelderland hecht waarde aan deze dag en ondersteunt de regenbooggemeenschap met een actief regenboogbeleid.

Iedereen telt mee, wat je genderidentiteit of seksuele geaardheid ook is. De regenboogvlaggen zullen wapperen voor het Huis van de Provincie. Maar daar blijft het niet bij.

De komende periode initieert de Provincie Gelderland daarom het volgende:

1.Regenboog vlaggenactie

Samen met verschillende partners werkt de Provincie aan een sportcultuur waarin iedereen welkom is. “We willen alle Gelderse sportvereniging de mogelijkheid geven om zich hierover uit te spreken.”

Maandag 11 oktober wordt een regenboogvlaggenactie gestart, geïnspireerd door presentator Sipke Jan Bouwsema. Hij zette eerder een regenboogvlaggenactie in Friesland op en lanceerde de website regenboogvlaggenvoornederland.nl.

100 Gelderse sportverenigingen kunnen een gratis regenboogvlag aanvragen!

Voor meer informatie kijk op: Plant jouw regenboog vlag! – Gelderse sport federatie. Deze vlaggenactie is onderdeel van het stimuleringsprogramma Gelderland Loves to move. Een samenwerkingsverband tussen de John Blankestein Foundation en de Gelderse Sportfederatie.

2.Gesprek met voormalige LHBT-ideologie-vrije regio

Komende week zullen gedeputeerde Peter van ’t Hoog en de Commissaris van de Koning de regio Lubelskie bezoeken. De regio heeft, na Europese en nationale druk, besloten om het standpunt rond de LHBTI-ideologie-vrije zone aan te passen. De aanpassingen hebben onder meer betrekking op het verwijderen van verwijzingen naar de LHBTI-gemeenschap.

Met het regiobestuur zal onder meer gesproken worden over de betekenis van deze verklaring voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Het gesprek zal op 15 oktober in Lublin plaatsvinden.

3.De eerste resultaten van het welzijnsonderzoek

Iedere twee jaar doet de provincie onderzoek naar het welzijn van de regenbooggemeenschap in Gelderland en Overijssel. Deze keer wordt het onderzoek uitgevoerd door de Radboud Universiteit en stichting Vizier. Nu blijkt dat sinds 2019 in het algemeen vooruitgang in de acceptatie van de regenbooggemeenschap te zien is. Goed nieuws dus op Coming-Outdag.

Door het grote aantal respondenten (1649) kan men de LHBTIQA+ groep gedetailleerd ingaan op subgroepen. Daaruit blijkt dat de niet cisgender personen (nonbinaire-, trans-, queer- en intersekse- personen) zich minder geaccepteerd voelen. Meer zichtbaarheid en steun van deze personen kan volgens de onderzoekers bijdragen aan een positieve verandering.

Op 20 oktober wordt het LHBTIQA+rapport openbaar gemaakt en toegelicht op 26 oktober, tijdens de start van het Gelders-Overijssels kennisdelingsnetwerk voor gemeenten. Regenboog- en niet regenbooggemeenten willen beleid maken voor de LHBTIQA+ers en op 2 november aanstaande om 15:00 zal het rapport in een openbare (online)bijeenkomst worden toegelicht. Stichting Vizier & Radboud Universiteit Nijmegen zijn hier nauw bij betrokken.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen