Graangeluk en Rechtswinkel krijgen lintje van GroenLinks Renkum

Foto: GroenLinks Renkum

Ieder jaar reikt GroenLinks Renkum rode en groene lintjes uit aan initiatieven die een bijzondere bijdrage leveren aan een eerlijke en groene wereld.

De gelukkigen dit jaar zijn natuurboer Marcel van Silfhout met zijn initiatief Graangeluk en de vrijwilligers van de Rechtswinkel die al jaren mensen helpen bij problemen met administratie, bureaucratie en regelgeving.

Graangeluk

graangeluk‘Boerinclusieve natuur’ noemt Marcel van Silfhout zijn manier van landbouw bedrijven. Afdelingsvoorzitter Alexander de Roo, commissielid Norbert Mergen en fractievoorzitter Eveline Vink reikten hem daarvoor het groene lintje 2020 uit. Sinds 2017 staat onderzoeksjournalist Van Silfhout met zijn voeten in de klei. Hij verbouwt en vermeerdert historische graangewassen zoals zomergerst, boekweit en Veluws kruiprogge. Tegelijk zaait hij zeldzame akkerkruiden in om de biodiversiteit op en rond de akkers te herstellen.

Van de oogst maakt hij brood en bier, in samenwerking met resp. bakker Tom van Otterloo en Stadsbrouwerij Wageningen. Het Graangeluk streekbier werd onlangs in Brussel verkozen tot beste speciaalbier ter wereld onder 7% alcohol. De grootschalige landbouw zoals die nu gangbaar is, gebaseerd op efficiëntie en maximale opbrengst, is funest voor natuur en milieu en op de lange termijn volstrekt onhoudbaar.

Graangeluk is een voorloper in het (her)ontdekken van de juiste balans tussen landbouw en natuur. Deze belangrijke voortrekkersrol verdient volgens GroenLinks een groen lintje.

Rechtswinkel

graangelukOnze maatschappij is zo ingewikkeld dat je af en toe wel een handje kan gebruiken om je weg te vinden in de regels over toeslagen, huren, echtscheidingen en schulden. De Rechtswinkel biedt die hulp en verdient daarvoor het rode lintje 2020. Voor het pand van de Rechtswinkel aan het Europaplein in Renkum reikten afdelingsvoorzitter Alexander de Roo en raadslid Marlies de Groot het lintje uit aan John Erkelens en Herma Gerrist, als vertegenwoordigers van alle actieve vrijwilligers.

Al 25 jaar staan de mensen van de Rechtswinkel klaar om honderden inwoners te ondersteunen. In 2019 waren dat er 1610. De mensen die het vaakst worden geholpen zijn inwoners met geen of een laag inkomen, inwoners die moeite hebben met digitalisering en inwoners die de ingewikkelde formulieren van de overheid slecht kunnen lezen.

Als er een deskundige adviseur naast je gaat staan, kan dat een wereld van verschil maken. Een adviseur die van regels weet, maar ook helpt formulieren en belastingaangiften in te vullen. Daarom vindt GroenLinks dat de Rechtswinkel Renkum het rode lintje verdient.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen