Waar kun je op natuurijs schaatsen, check de schaatskaart

IJsvereniging Vooruit gisteravond
IJsvereniging Vooruit gisteravond
Foto: Devi van Hellesem

In Oosterbeek kun je schaatsen bij de Oosterbeekse IJsvereniging en de baan van IJsvereniging Vooruit in Renkum gaat vandaag open. Je kunt daar nu alleen schaatsen als je lid bent. Om de coronamaatregelen wordt er met slots gewerkt en aangezien er waarschijnlijk nog maar twee dagen geschaatst kan worden, zitten die zo goed als volgeboekt.

Wil je toch schaatsen, dan blijft natuurijs over en wil je graag weten of het veilig is. Er zijn deze week al veel mensen door het ijs gezakt, uitkijken dus.

Geen controle

Bij natuurijs is er niemand die iets controleert of nakijkt en jou kan vertellen of het veilig is. Maar echte die-hard schaatsfans trekken zich daar doorgaans weinig van aan. Het hoort er een beetje bij, dat risico lopen, toch wil niemand verongelukken.

Wil je schaatsen op natuurijs, wees dan in ieder geval zo wijs niet alleen te gaan. Mocht je onderweg wat gebeuren, zoals door het ijs heen zakken, dan is er iemand in de buurt die je kan helpen of desnoods hulpdiensten kan inschakelen. Schaats ook niet te dicht bij elkaar en houd mekaar goed in de gaten.

Natuurijs-schaatskaart

Wil je weten waar je al kunt schaatsen of waar in ieder geval reeds anderen je voorgingen, kijk dan op de website van Erik Ekkel. Hij houdt sinds 2008 een natuurijs-schaatskaart bij met hulp van vele schaatsliefhebbers. Dat gaat via Google maps en de groene aanwijzers geven de meest veilige aan.

Deze zijn tenminste als betrouwbaar gemeld. Het blijft wel uitkijken. Bij de rode punten kun je (nog) niet terecht om te schaatsen, maar zijn wel bekend als plek waar later eventueel geschaatst zou kunnen worden. Je kunt, als je ergens bent geweest, je bevindingen eenvoudig toevoegen. Sterker nog, ze zijn meer dan welkom.

De natuurijs-schaatskaart vind je hier. Maar is ook te downloaden als app zowel in de App Store als Google Play, zoek op ‘schaatskaart’ en je komt hem vanzelf tegen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen