Ziekenhuis Gelderse Vallei opent nieuwe Beweeglounge

Foto: Ernst-Jan Brouwer

Ziekenhuis Gelderse Vallei opent een nieuwe Beweeglounge op de verpleegafdeling chirurgie. In deze ruimte kunnen patiënten zelfstandig, met hun bezoek of met de fysiotherapeut bewegen.

Er is een zitfiets, een loopbrug, gewichtjes en posters met oefeningen. Ook is er een zitje met een aantal stoelen. Naast bewegen, kunnen patiënten daar met hun bezoek eten of een spelletje spelen. Het opzetten van de Beweeglounge voor patiënten was een initiatief van medewerkers van de verpleegafdeling.

Uit bed en in beweging

Bij een ziekenhuisopname denkt men al gauw aan ‘in bed liggen’. Maar vaak bestaat er geen medische aanleiding om in bed te blijven liggen. Onnodige inactiviteit kan zorgen voor lichamelijke achteruitgang en verlies van spiermassa. Het is belangrijk te beseffen dat ter compensatie van 1 dag in bed blijven, ongeveer 60-75 minuten actieve minuten nodig zijn. Het is veel beter om zoveel mogelijk uit bed te komen en in beweging te blijven. Dat bevordert de conditie, het herstel en stimuleert de zelfstandigheid. Verlies van zelfstandigheid is vooral voor oudere patiënten een risico. Het advies aan patiënten is daarom: draag gewone kleding en schoenen en kom – wanneer dat kan – in beweging. Een Beweeglounge helpt patiënten hierbij.

Voeding, bewegen en slaap als bouwstenen voor herstel

Het idee voor de Beweeglounge kwam naar boven tijdens het project ‘Voeding,- Beweeg- en Slaapvriendelijke omgeving’. Projectleider Anne Mooij: ‘We willen van de verpleegafdelingen en de dagbehandeling een omgeving maken die aansluit bij goed eten, voldoende bewegen en goed slapen. Dit helpt patiënten bij hun herstel. Bij alle verpleegafdelingen kijken we naar wat al goed gaat en wat we nog kunnen verbeteren. Zowel de patiënten als de medewerkers denken en doen hierin mee. De verpleegkundigen van de afdeling chirurgie kregen de inspiratie voor de Beweeglounge van de afdeling ouderengeneeskunde, waar ze al langer zo’n ruimte hebben.’

Kleine aanpassingen kunnen ook al een groot effect hebben. Mooij: ‘De grote tv-schermen op de gangen van de afdeling gaan nu ’s avonds automatisch uit zodat er minder licht is en de controlepalen hebben een onderhoudsbeurt gehad waardoor de wieltjes niet meer piepen. Die kleine veranderingen zorgen ervoor dat patiënten ’s nachts beter kunnen slapen.’

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen