Bevrijdingsfestivals in nieuwe stichting, kabinet overweegt nog éénmaal te helpen

25 okt , 23:48 4 en 5 mei
bevrijdingsvuur de wereld
DM van Hellesem
De veertien Bevrijdingsfestivals zijn sinds afgelopen woensdag verenigd in één organisatie: de Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland. De veertien spreken vanaf nu met één mond, met onder andere de ministeries en met andere landelijke organisaties die zich bezighouden met het herdenken en vieren van 4 en 5 mei.
De nieuwe stichting laat weten dat alle veertien festivals ieder "volstrekt autonoom" blijven in hun eigen gebied en in hun gesprekken met hun eigen overheden, vrijwilligers, programma en sponsors. De stichting ziet zichzelf als koepel. Het samengaan toont de verdergaande professionalisering binnen de festivals, die de afgelopen jaren toch al steeds sterker zijn gaan samenwerken, stelt de Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland.

Veertien afzonderlijke subsidieovereenkomsten

Voorlopig voorzitter Hans Laroes benadrukt dat het Rijk het afgelopen jaar veertien afzonderlijke subsidieovereenkomsten heeft moeten sluiten. "Vanaf nu is er gewoon één aanspreekpunt. We gaan lean and mean opereren." Laroes noemt dat des te belangrijker "nu de festivals moeten vechten voor hun overleven". Diverse festivals - die allemaal gratis toegankelijk zijn - hebben momenteel door oplopende kosten en regeldruk moeite het hoofd boven water te houden, stelt de stichting.
Het eerste bestuur (dat bestaat uit vertegenwoordigers van de festivals zelf) blijft een jaar aan om een en ander verder vorm te geven.

Toch nog subsidie?

Ondertussen overweegt het kabinet de bevrijdingsfestivals nog één editie uit hun geldnood te helpen. Dat zou dan wel de laatste keer zijn, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.
De veertien festivals op Bevrijdingsdag hebben het zo moeilijk dat ze zonder steun vroeg of laat zullen moeten stoppen, waarschuwen ze. Hun reserves zijn verdampt tijdens de coronajaren en in 2023 zat het slechte weer tegen. Daarom sprong het kabinet afgelopen 5 mei met 1 miljoen euro bij. Maar dat was "bij hoge uitzondering" en als eenmalig bedoeld, onderstreept Karremans.
Maar volgend jaar is nu net een lustrumjaar, ziet de staatssecretaris ook wel. Het is in 2025 precies tachtig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de nazi-bezetting. Daarom wil hij met de andere ministeries die afgelopen editie hebben bijgedragen, gaan praten om te "onderzoeken of er voor een laatste keer eenmalig middelen kunnen worden vrijgemaakt".

♦♦♦

  • Blijf op de hoogte via Facebook, Instagram  of via de nieuwsbrief, inschrijven onderaan de pagina.
  • Lokaal (pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via [email protected]
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].