Op 19 februari is voor het eerst een jakhals gezien in Nederland. Het dier is gespot op de Veluwe, dat maakte de Universtiteit van Wageningen bekend. Waar precies, wordt niet bekend gemaakt.
Het gaat om een goudjakhals (Canis aureus) die per toeval gespot werd tijdens een onderzoek dat de Universiteit uitvoert samen met Alterra. Alterra is een kennisinstituut voor de groene leefomgeving. De beelden zijn aan diverse experts van jakhalsen laten zien en zij hebben allen bevestigd dat het om een goudjakhals gaat.
De jakhals jaagt op konijnen, hazen, reptielen, vogels, amfibieën en knaagdieren. Ook eet hij fruit, afval en vogeleieren. Een alleseter waar we als mens niet bang voor hoeven te zijn. De schouderhoogte van een jakhals is ongeveer 50 cm, groter dan een vos. Zijn staart hangt altijd omlaag en heeft een zwarte punt.
De jakhals komt vooral voor op de Balkan, Griekenland en Turkije maar inmiddels komt hij steeds meer naar het westen en noorden. Ook in Duitsland worden ze gespot, de dichtstbijzijnde was in Frankfurt
Waar het dier vandaan komt is niet bekend. Men probeert DNA te verzamelen uit haren en uitwerpselen om meer inzicht te krijgen van de herkomst. Uit veiligheid voor het dier wordt de vindplek niet precies bekend gemaakt.
Bron: WageningenUR