Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum legt op 17 februari 2016 het Meerjarenuitvoeringsprogramma Verkeer voor aan de gemeenteraad. In dit programma staan de planning voor alle projecten, maatregelen en werkzaamheden op gebied van verkeer en vervoer voor de jaren 2016 tot en met 2020.
In 2010 heeft de gemeenteraad het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) vastgesteld. Dit beleidsplan geldt tot en met 2020. De beleidskeuzes die hierin staan, zijn nog steeds actueel. Dit houdt bijvoorbeeld in dat bij projecten op gebied van verkeer en vervoer verkeersveiligheid en leefbaarheid de hoogste prioriteit hebben. Een iets lagere prioriteit ligt bij bereikbaarheid. In 2011 is het eerste uitvoeringsprogramma als onderdeel van dit beleidsplan vastgesteld.
Uitbreiding projectenlijst
Op basis van het eerste Meerjarenuitvoeringsprogramma (MUP) zijn de afgelopen 5 jaar veel projecten en maatregelen op verkeersgebied uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn het dorpsplein in Wolfheze, het HOV-project Utrechtseweg Oosterbeek, de meeste schoolomgevingen, 30 km in Oosterbeek zuidoost en het aanschaffen van snelheidsdisplays. Een deel van de geplande projecten en maatregelen moet echter nog gerealiseerd worden. Dit komt onder andere door eerdere bezuinigen en uitstel van projecten. Bovendien zijn er de afgelopen jaren ontwikkelingen geweest en zijn er nieuwe verkeerssituaties of –klachten ontstaan die ervoor zorgen dat de projectenlijst verder moet worden uitgebreid.
Planning 2016 - 2017
Voor 2016 en 2017 zijn met name projecten en maatregelen ingepland die in het oorspronkelijke MUP een hoge prioriteit hadden, maar nog niet zijn uitgevoerd. Verder staan er enkele provinciale verkeersprojecten in 2016 en 2017 op de planning waar de gemeente een bijdrage aan levert, zoals het
Kruispunt Bennekomseweg-Utrechtseweg en de
Wolfhezerweg binnen de bebouwde kom en de spoorwegovergang. Hiermee staat de planning voor de komende 2 jaar grotendeels vast.
Jaarlijkse evaluatie
Elk jaar wordt de uitvoering geëvalueerd. De tweede evaluatie, eind 2017/begin 2018, is uitgebreider omdat deze halverwege de looptijd van het MUP valt. Bij deze tussentijdse evaluatie wordt ook de input van inwoners en bedrijven gevraagd.
Sandra Steeghs, gemeente Renkum