Persconferentie: Scholen eerder dicht en avondlockdown houdt aan

14 dec 2021, 21:39 Home
binnenhof den haag 915x518 1
Groningen Nieuws

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben op dinsdagavond 14 december weer een persconferentie gegeven waarin de coronamaatregelen zijn besproken.

Door Sam Fish

De persconferentie is heel makkelijk samen te vatten. De huidige avondlockdown en de daarbij horende maatregelen worden verlengd. Deze houden stand tot vrijdag 14 januari 2022. Daarnaast is de andere grote beslissing dat de basisscholen eerder dicht gaan. Dat geldt voor alle basisscholen, buitenschoolse opvangen en het speciaal onderwijs. Op maandag 20 december is het de bedoeling dat alle deuren gesloten blijven. Als de scholen een extra dag nodig hebben om dingen te regelen, dan is dinsdag 21 december de uiterste datum om te sluiten.

“Dat is niet de blijde kerstboodschap waar je op hoopt,” weet ook Rutte. “Een tegenvaller, maar geen grote verrassing. Deze maatregel is om twee redenen onvermijdbaar. De besmettingscijfers zijn nog steeds erg hoog. De piek is waarschijnlijk voorbij, maar de zorg heeft het nog te druk. En dus moet het virus verder teruggedrongen worden. En ten tweede vanwege de nieuwe Omikron variant. Deze verspreidt zich sneller dan de Deltavariant. Eind deze week komt het OMT met een nieuw advies. Er is reden tot zorg en grote voorzichtigheid. En daarom dus een verleningen van het huidige pakket.”

De maatregelen worden verlengd tot vrijdag 14 januari. Het kan zijn dat er eerder al een nieuw weegmoment komt. Het kabinet hoopt op korte termijn meer inzicht te krijgen vanuit het OMT.

Geen uitzondering voor de feestdagen

Het huidige pakket wordt dus met een maand verlengd. Dat betekent dat ook tijdens de kerst en in de kerstvakantie vier gasten per dag de norm blijft. Geen uitzondering voor kerst en oud en nieuw. “We moeten voorzichtig blijven. We moeten de mensen die we lief hebben beschermen.” En dat kan met een aantal basisregels:

  • Doe een zelftest als je ergens op bezoek gaat of bezoek ontvangt. Ook als je geen klachten hebt.
  • Houd ook achter de voordeur afstand.
  • Schud geen handen en was regelmatig je handen.
  • Goed ventileren met open ramen tijdens het bezoek.
  • In geen geval ergens op bezoek gaan als je klachten hebt. Blijf thuis en laat je testen.
  • Tot 14 januari geldt de algemene sluitingstijd van 17.00 tot 5.00 uur. Supermarkten en andere essentiële dienstverleners sluiten om 20.00 uur.
  • Geen publiek bij sportwedstrijden.
  • Een coronatoegangsbewijs is verplicht bij binnenkomst van theaters, horeca, concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier geldt ook een verplichte anderhalve meter afstand. Bij geen stoelen 1 bezoeker per 5 vierkante meter (musea).
  • Mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes, horeca, school en het OV.
  • Op doorstroomlocaties geldt één bezoeker per 5 vierkante meter. Denk bijvoorbeeld aan een museum of een pretpark.
  • In het hoger onderwijs geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen op anderhalve meter afstand. In theater- en concertzalen mogen maximaal 1250 mensen naar binnen.
  • Werk thuis. Kan dat niet? Houd dan altijd anderhalve meter afstand.

Speciale aandacht voor de ouderen

Rutte vraagt graag even om speciale aandacht voor de oudere generatie. De ene senior is de ander niet. We weten dat zij sneller in het ziekenhuis komen bij een besmetting. Laten we dat zoveel mogelijk voorkomen. Houd je aan de basisregels. En beperk het contact tussen een kind en senior. “We weten nu eenmaal dat het coronavirus behoorlijk rondgaat onder kinderen die niet gevaccineerd zijn. Ze worden zelf niet heel ziek, maar kunnen het wel overdragen. Pas dus op.”

Noodopvang

De scholen gaan dus een week eerder dicht voor de kerstvakantie. Ze krijgen maximaal twee dagen extra, tot dinsdag 21 december, om noodopvang te regelen. Die noodopvang is nu eenmaal erg belangrijk. Zeker voor de ouders met cruciale beroepen.

Scholen hoeven tot de kerst geen afstandsonderwijs te geven. Gebruik alleen de noodopvang als het niet anders kan. En houd de kinderen tijdens die extra week zoveel mogelijk in je eigen woonomgeving. Geen uitstapjes en vraag niet aan opa en oma of ze op willen passen. Deze maatregelen zouden grote impact kunnen hebben op het tegengaan van de verspreiding. “We vragen veel van iedereen die hierbij betrokken is.” Rutte bedankt iedereen dan ook nog een keer voor alle inzet.

Versnelde boostercampagne

Vanwege de omikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden. Een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen. Ook kan het de verspreiding van het virus tegengaan. Tot nu toe wordt er gevaccineerd van oud naar jong en dat blijven ze doen. De booster wordt gegeven na 3 maanden in plaats van na 6 maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. In totaal krijgen er dan nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Voor het eind van het jaar krijgen bijna alle 60-plussers een uitnodiging voor een booster.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected] . De redactie is te bereiken via [email protected] .