De NOS maakte bekend dat ongeveer 10% van de stemlokalen niet opengaan voor het Oekraïne-referendum op 6 april. Daarvoor stuurde de NOS een enquête naar 390 gemeenten waarop er 323 reageerden.
Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente zei tegen de NOS : "Door minder stembureaus in te richten, halen gemeenten zich de verdenking op de hals het voor mensen lastiger te maken om te stemmen". Renkum is duidelijk niet een van die gemeenten, omdat zij alle stemlokalen openstellen.
Een referendum is pas geldig als minimaal 30% van de stemgerechtigden komt stemmen. Met minder stembureau's is het risico dat er geen 30% komt stemmen groot. In mei 2014 bleef 63% van de stemgerechtigden thuis bij de Europese verkiezingen. De 37% die wel ging stemmen zou, als het een referendum was geweest, dus net genoeg zijn. Met dichte stembureau's is een verlies van meer dan 7% van de stemmen niet ondenkbaar.
Stel dat de gemeente Renkum zou zeggen: we laten de stembureaus in Doorwerth gesloten. Iedere inwoner uit Doorwerth die wil gaan stemmen, zal dan naar Oosterbeek of Renkum moeten reizen en dat zullen een hoop mensen niet doen, een aantal zal dat ook niet kunnen. In andere gemeenten zullen vergelijkbare situaties ontstaan als niet alle stembureaus open gaan.
Het aantal inwoners van een gemeente bepaalt in grote lijnen het aantal stembureau's. In de gemeente Renkum zijn er 1655 kiezers die gebruik maken van hetzelfde stemlokaal. De kiesraad raadt 1200 kiezers per lokaal aan, maar het gemiddelde blijkt 1500 te zijn. Daar zit de gemeente Renkum met 155 kiezers net boven. In Oldenzaal bijvoorbeeld, moeten in april 5000 mensen naar hetzelfde stembureau.
Hier hebben we dat probleem niet. De fractie Renkum van de D66 heeft het voor de zekerheid nog even nagevraagd bij de gemeente via Twitter en iedereen kan in alle rust gaan stemmen met het referendum.