De politie in de gemeente Renkum scoort goed met betrekking tot de aanrijtijden na een urgente melding die door de hulpdiensten een prio 1-melding genoemd wordt.
Bij prio 1 meldingen streeft de politie ernaar om binnen een kwartier ter plaatse te zijn. Bij een prio 1-melding moet je denken aan een inbraak, overval, reanimatie of een grote brand. In 85% van de oproepen zou de politie op tijd moeten zijn.
In de gemeente Renkum haalde de politie in 2015 met 86.1% van de oproepen dit streven en waren zij binnen een kwartier ter plaatste. In 2014 ging het nog beter en waren zij 88.1% van de oproepen binnen de tijd.
Ook de omliggende gemeentes doen het goed:.
Alleen de politie in de Overbetuwe haalde het percentage van 85% in 2015 niet, voor de rest waren ze allemaal binnen de gestelde tijd ter plekke.
Als er een prio 1-melding komt, telt iedere seconde en politiewagens komen dan ook onmiddellijk in actie. Als een politieauto in Renkum is en na een melding naar Oosterbeek moet bij de grens van Arnhem, moet je toch flink gassen wil je op tijd zijn. Lijkt ons niet eenvoudig met alle drempels in de gemeente.
Te laat, maar hoeveel te laat? Dat laten de cijfers niet zien. Een politiewagen die na 15 en een halve minuut ter plaatste is, is volgens hun eigen maatstaven dus te laat en als iedere seconde telt, tellen we er 30 te veel. Volgens het sectorhoofd van de meldkamer Oost-Nederland
zijn de cijfers vertekend omdat agenten niet altijd direct melden dat zij ter plekke zijn.
Ook goed voor te stellen: als agent spring je natuurlijk meteen de wagen uit om te helpen en melden dat je er bent, kan dan best wel eens geen prioriteit hebben.
Bron: Omroep Gelderland