Ongeveer 5000 huishoudens krijgen binnenkort een brief dat de afvalinzameling voortaan gebeurd door ACV met een zijlader. Dat is ongeveer de helft van de huishoudens in de laagbouw.
Voor huishoudens die deze brief niet krijgen wijzigt er dan ook niets en blijft de inzameling met gewone vuilniswagens gebeuren. Dat meldde Wethouder Wendy Ruwhof.
ACV rijdt nu al rond met zijladers. De chauffeur heeft een bijrijder bij zich die nu de kliko's nog recht zet. Bij de brief zit een folder waarin uitgelegd wordt hoe men de kliko's het beste kan aanbieden.
In december zullen ook demonstraties worden gegeven. Ter zijner tijd zullen deze met tijd en plaats op de website van ACV
gezet worden. Volgens ACV leert de ervaring bij andere gemeenten dat na deze uitleg de kliko's meestal goed aangeboden worden.
Het luistert allemaal nogal nauw. De zijarm van de vuilniswagen
kan niet zwenken naar links of rechts. De kliko's moeten dus op de juiste plek staan, daarvoor komt er iets op de stoep te staan waarin duidelijk wordt dat de kliko daar neergezet moet worden.
Het college van B&W heeft een maximale loopafstand bepaald van 125 meter. Maar, zo vertelt wethouder Ruwhof, dat is echt maximaal en zal in de praktijk meestal minder zijn. In iedere betreffende straat worden plekken aangewezen waarop een groepje kliko's past voor de dichtstbijzijnde huishoudens zodat niemand ècht ver hoeft te lopen.
De kliko's mogen ook niet te zwaar zijn. In de zijarm zit een meetinstrument die het systeem blokkeert zodra de kliko meer dan 70 kilo weegt. Maar, vertelt ACV in een reactie, dat komt in de praktijk nauwelijks voor.
Vanaf januari komt de zijlader nog een tijd met twee man. Mocht de kliko toch niet goed aan de weg staan, wordt deze wel geleegd en wordt er een gele kaart aangehangen met wat er niet in orde was, zodat het de volgende keer wel goed gaat. Uiteindelijk zal de bijrijder niet meer mee hoeven en kan de chauffeur de afvalinzameling alleen af.
Het is de bedoeling is dat er uiteindelijk minder mensen aan het werk zijn bij de afvalverwerking wat kostenbesparend werkt. Toch vallen er geen ontslagen. ACV maakt namelijk veel gebruik van uitzendkrachten. Gemotiveerde uitzendkrachten bieden zij een scholingstraject aan van belader naar chauffeur.
Deze chauffeurs kunnen langer aan het werk blijven omdat ze niet meer fysiek hoeven te sjouwen met de kliko's. Niemand wordt dus ontslagen maar er zal minder uitzendpersoneel ingehuurd hoeven te worden.
ACV: "Als inwoners veel luierafval hebben, kunnen zij daarmee gratis terecht bij vier speciale inleverpunten bij enkele kinderdagverblijven, verpleeg- en verzorgingshuizen. Op deze manier hoeven inwoners dit afval niet bij het restafval te doen. De inleverpunten zijn:
Voor het luierafval zijn geen speciale zakken nodig. Hebben inwoners vanwege medische redenen veel stoma- en of incontinentiemateriaal? Dan kunnen zij in aanmerking komen voor een speciale regeling. Meer informatie over deze regeling kunnen inwoners vinden op de website www.ontdekdewaardevanafval.nl/medischeregeling . Bellen met ACV kan ook."
Zoals ieder jaar, valt aan het begin van het nieuwe jaar de afvalstoffenheffing in de brievenbus, mensen die altijd kwijtschelding aanvroegen omdat zij een laag inkomen hebben, kunnen die nog steeds aanvragen. De chip in de kliko's houdt het aantal keer bij dat er afval is aangeboden, deze kosten worden het jaar erop (2018) bij de nieuwe heffing in rekening gebracht.
Mensen met een laag inkomen zullen hiervoor deels gecompenseerd worden en een aantal inzamelingen zullen kwijtgescholden worden, maar niet allemaal. Ook voor hen geldt, dat hoe minder restafval aangeboden wordt, hoe minder er bijbetaald moet worden.
Op deze manier moet de gemeente Renkum minder restafval gaan produceren wat ten goede komt aan het milieu.