De culinaire toekomst: insecten eten

17 jul 2016, 14:44 Nieuws
insecten gegrild rhiannon pixabay
Rhiannon, pixabay

Burgers van buffalowormen, meelwormenmuffins of krokante sprinkhaan. Met insecten is heel veel mogelijk. En stiekem eten we ze allang elke dag. Is dit onze culinaire toekomst?

Insecten eten is zo gewoon, dat je er zelfs in de supermarkt producten mee vindt. Nog even dan zijn ze onderdeel van ons dieet. Ten minste als het aan de Verenigde Naties en Heidi de Bruin, CEO van Proti-Farm ligt. Proti-Farm is een van de slechts vier Nederlandse bedrijven die insecten kweken voor humane consumptie. Dit doen ze sinds 2007, ver voor de ‘insectenhype’.

Voedingswaarde als biefstuk

Volgens De Bruin ontwikkelt de markt voor insect-producten zich razendsnel: “In 2013 begon de insectenhype. Vanaf die tijd wilden veel mensen insect-producten eten, mede naar aanleiding van het FAO rapport.” Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, vullen momenteel meer dan 2 miljard mensen wereldwijd hun voeding in en aan met insecten.

In 80% van de landen eet men regelmatig insecten. Ze zijn in voedingswaarde vergelijkbaar met biefstuk. Alleen hier in Europa en Noord-Amerika is dit minder bekend. Gelukkig keert het tij. “Sinds die tijd zijn er allerlei initiatieven en start-ups bezig met het ontwikkelen van consumentenproducten.”

insecten bangkok thailand takoradee wikimedia
Bangkok, Thailand

Geen wereldhonger meer

Als het aan de VN ligt, bestrijden we wereldhonger met insecten. Ze zijn heel voedzaam en veel malen minder belastend voor het milieu. Zo heb je voor een kilo rundvlees 10 kilo veevoer nodig, om maar te zwijgen over de mestproductie door runderen.

Het grootste voordeel is dat insecten rijk zijn aan hoogwaardige en complete eiwitten Afhankelijk van de soort bevatten insecten 7 tot 48 gram eiwit per 100 gram. Zo bevatten sprinkhanen bijna 21 gram eiwit per 100 gram. Verder zijn ze rijk aan vitamines, mineralen en gezonde vetten. Een goede vervanger voor vlees dus.

Insectendiners in sterrenrestaurant

Insectenburgers of krekelkroketten worden veel vaker op het menu gezet. Ook sterrenrestaurants als Noma (Denemarken) koken bewust met insecten. De grootste ontwikkelingen verwacht De Bruin in toepassingen door de grote vraag naar insecten-proteïnepoeder.

“Dit is een uitstekend ingrediënt voor de voedselverwerkende industrie, je kunt hiermee allerlei producten maken zoals bijvoorbeeld burgers, eiwitrepen, klinische voeding of ander hoogwaardig voedsel of snacks.” En de smaak? “Het smaakt nootachtig.”

insecten eten youtube

Yoghurt gekleurd met luizen

Moet je wennen aan het idee? Elk jaar eet je onbewust een halve kilo insecten. Roze koeken, rode M&M’s, aardbeienyoghurt worden gekleurd met luizen. Ook in onze andere dagelijkse producten als pindakaas of appelmoes verwerken fabrikanten zonder dat je het weet insecten. Het klinkt misschien vies, toch zijn dit natuurlijke producten.

Het grootschalig eten hier in Nederland zal niet snel mogelijk zijn. “Dit heeft te maken met het indienen van het Novel Food Dossier bij de EFSA, de Europese autoriteit die onze voedselveiligheid bewaakt.” Daarnaast gebeurt het kweken van insecten veelal handmatig. “Pas na het automatiseren van de kweek kan er meer en goedkoper geproduceerd worden”, geeft De Bruin aan.

Nog niet overtuigd? Marcel Dicke, hoogleraar entomologie aan de Wageningen Universiteit, legt uit waarom je insecten zou moeten eten.

Bron: nieuws.nl