Noord- en Oost-Gelderland, Zeeland en Limburg-Noord hebben code oranje gekregen omdat er een grote kans bestaat op snel uitbreidende natuurbranden.
Brabant, Utrecht, Twente en Noord-Holland-Noord hebben code geel: een verhoogd risico.
Dat meldt de site natuurbrandrisico.nl
, waarbij veiligheidsregio’s zijn aangesloten. Ook weerbureaus waarschuwen voor risico’s door de aanhoudende droogte.
De VerkeersInformatieDienst (VID) vraagt automobilisten 'met klem' geen peuken uit de auto te gooien, omdat dat een bermbrand kan veroorzaken.
De kans op natuurbranden wordt door de aanhoudende droogte steeds groter. Omdat de grondwaterstanden dalen, gelden in sommige gebieden met zandgronden beregeningsverboden. Vooral in Zeeland is het natuurbrandrisico volgens weerbureau Weeronline erg groot.
De verwachting is dat de komende periode niet veel neerslag zal vallen. Omdat het de afgelopen tijd rustig, zonnig en warm geweest is de verdamping ook hoog.
Problemen door droogte in de natuur en landbouw zullen komende tijd toenemen, aldus het weerbureau. Het neerslagtekort is gemiddeld over het land opgelopen naar 125 mm.
De droogteproblemen begonnen al vroeg dit voorjaar. Na de droogste december sinds 1972, verliep ook januari droog. In februari en maart was het tijdelijk wat natter, maar april en mei waren zeer droge maanden.
Hierdoor zijn de grondwaterstanden in Nederland dit hele jaar al lager dan gemiddeld. Ook waren de afvoeren van de Rijn en de Maas dit voorjaar zeer laag.
Bron: nieuws.nl