Een potje zoenen om je hooikoortsklachten te verminderen

25 mei 2017, 16:16 Nieuws
dandelion tintenfieber pixabay
tintenfieber pixabay
De kans op hooikoortsklachten is tijdens het hemelvaartweekend groot, slecht nieuws als je er last van hebt. Maar je kunt wel wat voorzorgsmaatregelen nemen.
Door het zomerse weer bloeien grassen komende tijd massaal en worden allergeen pollen zeer sterk verspreid. Daarnaast neemt, doordat het droog blijft, de hoeveelheid pollen in de lucht sterk toe.

Piekperiode

Ook speelt mee dat de luchtkwaliteit door het droge, zonnige en warme weer steeds slechter wordt. Luchtvervuiling versterkt de kans op klachten. De piekperiode van het graspollenseizoen begint dit weekend en duurt normaal tot begin juli, aldus Weeronline, Wageningen University en het LUMC.
De afgelopen weken zijn de grassen al in bloei gekomen en namen de graspollenconcentraties in de lucht langzaam toe. Maar door het aanhoudende mooie weer zullen steeds meer grassen in bloei komen, waardoor de pollenconcentraties in de lucht de komende dagen flink zullen toenemen.

Ongunstige condities

Op Hemelvaartsdag kun je op de stranden nog schone zeelucht inademen, maar in het binnenland zijn dan al erg veel pollen in de lucht. Vrijdag, zaterdag en zondag wordt er geen schone zeelucht meer aangevoerd, en daar bovenop worden naast de pollen die in onze eigen land worden geproduceerd, pollen uit onze buurland aangevoerd.
Mensen met een graspollenallergie doen er goed aan om hun medicatie de komende dagen af te stemmen op erg ongunstige condities. De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot. Graspollen veroorzaakt bij een paar miljoen Nederlanders klachten.
Er bloeien ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree. De pollen van deze planten zijn licht tot matig allergeen en veroorzaken bij minder mensen klachten. Er zit voor mensen met hooikoorts niets anders op dan zich voor te bereiden op een ongunstige periode.

Tips tegen hooikoorts:

  • Neem op tijd (preventief) je hooikoortstabletje in.
  • Douchen voor het naar bed gaan, om pollen uit het haar te wassen en je kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig.
  • Houd overdag ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren.
  • Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus. De stuifmeel zal eraan vast blijven plakken.
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Heb je last van je ogen? Probeer niet in je ogen te wrijven, dit maakt het alleen maar erger. Leg een nat washandje op je ogen om de jeuk of irritatie tegen te gaan of gebruik oogdruppels.
  • Probeer contact met stoffen zoals tabaksrook, verf en huisstof te vermijden. Ook chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende planten of bloemen kunnen de hooikoortsklachten verergeren.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten of doe ze 's morgens, stuifmeel in de lucht wordt hoger gedurende de dag
  • Zoenen! Volgens Japanse onderzoekers is zoenen goed om je klachten van hooikoorts te verminderen. Ze ontdekten dat de stof histamine sterk afneemt na een half uurtje kussen en dat stofje zorgt nu juist voor niezen, tranende ogen en een loopneus!