Wethouder Wendy Ruwhof vertelt dat er voorlopig niets wijzigt aan de inzameling van afval: "We hebben afgesproken dat we na een half jaar gaan evalueren en dan eventueel iets aanpassen, niet eerder."
Ze hecht er waarde aan te benadrukken dat recente berichten daaromtrent niet kloppen. Rond juni wordt er geëvalueerd en zo nodig, zal de raad beslissen of er meer of anders afval wordt verzameld.
Het gaat best goed met de inzameling vertelt de wethouder. In het begin was het wennen, zeker aan de nieuwe inzameldata, maar dat schijnt men nu een beetje onder de knie te krijgen. "Ik ben best tevreden hoor." zegt ze met een glimlach, "Steeds minder mensen zetten de kliko of het PMD-afval op de verkeerde dag buiten, steeds minder zakken worden naast een container gezet en we krijgen ook geen meldingen dat er in het bos gedumpt wordt."
ACV heeft ook even moeten wennen. Hoe snel ze moeten reageren nadat een ondergrondse container een seintje doorgeeft dat ie voor 80% gevuld is bijvoorbeeld. In twee dagen tijd kan de overige 20% namelijk best aangevuld worden en dan gaat ie niet meer open. Een leerproces ook voor hen dus.
De Schone Buurtcoaches zitten ook tevreden aan de tafel in het gemeentehuis tijdens het wekelijkse persgesprek. Ze vinden het geven van voorlichting en het helpen van mensen rond het afvalbeleid erg leuk om te doen. Herman van der Hout en Lidy Rutten zijn vooral druk bij de hoogbouw.
"Maar," zo vertelt Herman: "steeds meer mensen regelen met elkaar iets. Vragen ze bijvoorbeeld een extra container aan die dan in een gezamenlijke ruimte wordt geplaatst. Onder mekaar regelen ze wie de container op tijd buiten zet en weer binnenhaalt."
Er zijn gemeenten die voor de inzameling van het GFT-afval kleine 'mini-kliko's' in de hoogbouw aanbieden. Maar dat is hier niet te doen. De huidige ophaalwagens van ACV kunnen deze kliko's niet oppakken. Voor de gemeente Renkum zou dat betekenen dat er voor zulke kliko's een extra wagen moet komen en er weer een andere ophaaldag bij komt. Dat brengt (te)hoge kosten met zich mee.
Er staan of hangen steeds meer oranje PMD zakken aan en langs de weg. Niet alleen het aanbod van PMD afval stijgt, er wordt ook meer oud papier aangeboden. Vorig jaar zijn er 700 kliko's voor oud papier aangevraagd en dit jaar kwamen er daar al 108 bij. Papier in dozen aanbieden blijft gewoon een mogelijkheid.
Van de verzamelplaatsen waar je luiers en incontinentieluiers kunt brengen wordt gretig gebruik gemaakt. Er zijn zelfs al extra containers geplaatst om het aanbod aan te kunnen.
Er is nog geen enkele boete uitgedeeld in de gemeente. "Nee hoor, we gaan niet meteen boetes uitdelen, zo streng zijn we niet!" Van zo'n 25 zakken gedumpt afval heeft men de herkomst weten te achterhalen. De zakken werden doorgaans naast een container gezet in de buurt van het woonadres. Daar is door de Schone Buurtcoaches een bezoekje afgelegd. Die kwamen erachter dat het meestal geen kwade opzet was.
Bij bezoek bleek soms dat de mensen helemaal geen pasje hadden. Met hulp van de coaches werd er dan één aangevraagd. Of men trof iemand afkomstig uit het buitenland aan, die de taal niet machtig genoeg is om te begrijpen wat nu de bedoeling is.
En zo was er de alleenstaande vrouw wiens moeder een dagje op de kleinkinderen kwam passen. Als verrassing had schoongemaakt en opgeruimd. Daarbij ook het afval wegbracht. Niet op de hoogte van Renkums afvalbeleid en daarom de zak maar naast de container zette toen ze de container niet open kreeg. "Moet je dan een boete gaan uitdelen? Wij vinden van niet."
Overigens mogen de buurtcoaches geen boetes uitdelen. Door de zakken met vuil gaan, op zoek naar gegevens ook niet. Daar zijn beëdigde BOA's voor aangesteld.
Waar op social media wat verwarring is ontstaan, is het gebruik van een pasje terwijl de container niet open wil. Sommige mensen denken dat je dan wel betaald, maar dat is niet zo.
Een medewerker vertelt dat een betaling pas verwerkt gaat worden als de hele handeling is verricht. Dus pas nadat de container daadwerkelijk open gaat en een zak vuil, na sluiting van het deksel, ook onder in de container terecht gekomen is.
Al met al gaat het stukken beter met de afvalinzameling dan begin januari.