Eric Braamhaar beloont OVC '85 met FairPlay certificaat

27 mei 2016, 11:30 Nieuws
fairplay ovc85 005
Renkum Nieuws

KNVB Scheidsrechter Eric Braamhaar overhandigde woensdagavond aan de Oosterbeekse voetbalclub OVC'85 het officiële FairPlay certificaat van de KNVB en ARAG. Het certificaat wordt uitgereikt aan voetbalverenigingen die een goed arbitragebeleid hebben.

Om in aanmerking te komen voor de certificering moet een vereniging een aantal richtlijnen volgen. Zo moet er bijvoorbeeld een scheidsrechterscoördinator zijn, moet 95% van de scheidsrechters gediplomeerd zijn, hebben ze kledingvoorschriften en organiseert de club minimaal twee spelregelavonden per seizoen. OVC'85 is de eerste club in de gemeente die het certificaat wist te verdienen.

De coördinator en voorzitter van de scheidsrechterscommissie van OVC'85 is Harm Bos. Harm vertelt dat er zo'n 60 scheidsrechters actief zijn in Oosterbeek waarvan ruim de helft pupillen zijn, sommigen dit jaar nog opgeleid. Kinderen van 12 jaar en ouder die de jeugdwedstrijden fluiten. Bij die wedstrijden is altijd een volwassen scheidsrechter aanwezig om daar waar nodig bij te sturen.

Alle scheidsrechters voetballen vaak ook nog maar de coördinatie van het fluiten valt wel mee zegt Harm: "Meestal als ik iedereen vraag voor dinsdagavond de tijd in te vullen, is het schema niet altijd die dinsdag in orde, maar de woensdag erna altijd!"

Al 45 jaar het scheidsrechtersfluitje in de hand

Eén scheidsrechter voetbalt zeker niet meer mee. Dat is de 82-jarige Peter Siebenheller die één van de oudste, actieve voetbalscheidsrechters in Nederland is. Hij floot zijn eerste wedstrijd in 1971 en op zijn borst prijkt een pin die hij uitgereikt kreeg als erelid van verdienste bij OVC'85.

Op de vraag of hij het allemaal nog wel kan bijbenen antwoordt hij: "Jazeker! Mijn vrouw en de club willen niet meer hebben dat ik

peter siebenheller en eric braamberg

op het hoofdveld sta. Maar ik zou zo graag terug willen. Ik fluit nu bij de pupillen, die spelen op een half veld en ik heb absoluut geen moeite om ze bij te houden!" Met zijn kwieke houding en alertheid, geloven we hem direct.

Eric Braamhaar

Eric Braamhaar fluit al jaren voor de KNVB. Tot eind 2011 floot hij ook voor de UEFA en de FIFA, maar vanwege de leeftijdsgrens moest hij daarmee stoppen.

Eric was 12 jaar toen hij zijn eerste wedstrijd floot, natuurlijk ook bij een amateurclub en hij vond het helemaal geweldig. Later werd hij gescout voor de KNVB en daarom zijn gecertificeerde voetbalscheidsrechters ook belangrijk vertelt hij. De KNVB hoopt de echte talenten eruit te kunnen halen en wie weet kunnen die ooit ook voor de KNVB aan de slag. Het is aan de club om die talenten naar voren te schuiven.

Standvastig en niet over je heen laten lopen

Na de plechtigheden houdt Eric een presentatie over het scheidsrechten. Voetbal is voetbal en of je nu amateurvoetbal fluit of de ere-divisie, de regels veranderen er niks mee maar zijn ervaring is natuurlijk enorm. Ervaringen die hij graag deelt.

Beslissingen moet je goed uit kunnen leggen zegt Eric. Ook in het amateurvoetbal is dat belangrijk. Regels zijn regels en hoe beter je die kent, hoe beter je die kunt uitleggen. Je bent daarmee niet alleen gewapend tegen eventuele pers, maar ook tegen spelers die het niet met je beslissing eens zijn en publiek wat bij amateurwedstrijden nu eenmaal dichter bij de wedstrijd betrokken is.

Scheidsrechter zijn is niet altijd even eenvoudig, als scheids heb je het al gauw verkeerd gedaan en daarmee kun je een hoop woorden naar je hoofd gegooid krijgen, of nog erger.... Een goede verdediging van je beslissing maakt je standvastiger. Je standvastigheid zorgt er voor dat spelers minder 'geintjes' uithalen omdat ze weten dat deze scheidsrechter de regels niet alleen goed kent, maar ze ook goed weet te gebruiken en gepaste maatregelen treft, zodra ze overtreden worden.

Regels bevorderen een eerlijk spel en of de voetballers de regels nu wel of niet kennen, of dat ze die in het heetst van de strijd even vergeten, als scheidsrechter zul je correct en standvastig moeten ingrijpen, houdt de KNVB scheidsrechter de ploeg OVC'ers voor.

Die zijn het roerend met hem eens: het FairPlay certificaat is nu binnen en afgeven, doen ze die niet meer.

[caption id="attachment_8296" align="aligncenter" width="600"]
Joost Termeulen (KNVB), Harm Bos en Constant Sciarone met het FairPlay certificaat

Ook belangstelling voor een FairPlay certificering voor je voetbalclub? Op de website van de ARAG

vind je hier meer informatie over en hoe je met de vereniging in aanmerking kunt komen.