In gedachten zijn we al op vakantie en staan de koffers reeds klaar. Voorpret is een van de leukste onderdelen van je vakantie. Maar een ander, heel belangrijk, aspect wordt helaas nog vaak vergeten: inbrekers.
15.000 inbraken in de zomerperiode lijkt misschien niet veel, maar je zal toch thuiskomen en je huis door inbrekers compleet overhoop gehaald vinden. Dan is het vrolijke vakantiegevoel wel heel snel verdwenen.
Soms houden niet alleen de buren, maar ook inbrekers je huis in de gaten als je een paar weken weg bent. De vakantieperiode vormt een prachtige gelegenheid voor dieven; ook ’s nachts is er dan niemand thuis, de inbreker grijpt zijn kans. Het zal je maar gebeuren. Kostbare spullen weg, kapotte achterdeur of raam.
Maar het allerergste: je bent het gevoel van veiligheid in je eigen huis kwijt. Zo’n 75% van de mensen die een inbraak hebben meegemaakt, heeft daar nog lang last van. Slecht slapen en van elk geluidje wakker worden, “Ze zullen toch niet weer…?” Met een beetje aandacht kun je dit voorkomen.
Een dief gluurt over de schutting en ziet een achterdeur waar hij in een minuutje binnen is. Hij checkt of de mensen thuis zijn: Staat er een auto op de oprit? Wat ligt er op de tafel in de woonkamer en op het aanrecht in de keuken?
De keurige Hollanders hebben namelijk de gewoonte om alles netjes achter te laten als ze weggaan. Of de buren maken nette stapeltjes van de post en kranten op de tafel in de woonkamer. Dit zijn allemaal signalen voor een inbreker: “Dit is mijn kans!” Zover moet je het niet laten komen; en dat hoeft ook niet. Met de volgende 8 tips, ga je goed voorbereid op vakantie.
Maak het inbrekers niet te makkelijk, vooral niet tijdens de vakantie. Om straks met een goed gevoel op pad te gaan, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken 8 waardevolle tips voor je:
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen.
Hiertoe voert zij tweemaal per jaar campagne, in het voor- en in het najaar. In de stichting zijn verschillende partijen vertegenwoordigd waaronder het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Verbond van Verzekeraars en een aantal bedrijven gespecialiseerd in inbraakpreventie.