Het
OM eist zes jaar cel voor een 51-jarige Renkumer en vijf jaar en tien maanden voor een 41-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats. Zij zouden zich voorgedaan hebben als agenten en zo tientallen mensen, vooral bejaarden, beroofd.
De twee mannen belden bij hun slachtoffers aan met het volgende verhaal: 'Goedemiddag, wij zijn van de politie. U loopt gevaar want u staat op een lijst van criminelen omdat u waardevolle spullen zoals geld en sieraden in huis zou hebben. Mogen wij even binnen kijken?' Met valse politiepassen identificeerden zij zich.
Blikken vol euro's
In de rechtbank in Arnhem werd een aangifte van een man van ruim 90 voorgelezen. Hij liet de twee nepagenten binnen en bracht hen naar de zolder waar hij 150.000 euro in blikken bewaarde. De blikken werden naar beneden gebracht maar omdat de oudere man minder snel de trap af was, verdwenen de twee met de buit voor hij kon reageren.
De verdachten zijn bij zo'n 31 mensen geweest, daarvan is het bij 14 van hen bij een poging gebleven, 17 ouderen werden van hun geld, sieraden en andere kostbaarheden beroofd. Ze sloegen onder andere in Wageningen, Deventer en Zwolle toe, maar ook in Brabant, Drenthe en Limburg zijn zij geweest volgens justitie. De mobiele telefoons zijn uitgelezen en zij waren steeds in de buurt bij deze babbeltrucs. De Renkumer zou na de beroving van de 90-jarige, een auto contant afgerekend hebben met 9.500 euro.
Beide mannen ontkennen iets te maken te hebben met de babbeltrucs. De Renkumer beweerde dat hij een valse politiepas had om het leven gemakkelijker te maken. Zo wilde hij een woning huren en volgens hem gaat dat met zo'n pas stukken makkelijker. Op de vraag of de man altijd met zoveel geld rondliep antwoordde hij dat dat heel normaal was.
Volgens justitie hebben de beide mannen zich ook schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en witwassen. Bij de strafeis werd rekening gehouden met het uitgebreide strafblad van de Renkumer. De rechtszaak duurde de hele dag en wordt voorgezet op 22 april.