Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor, om te schuiven in de begroting van verkeer en vervoer. Zo komt er geld vrij voor de jaarlijkse kosten voor het legen, schoonmaken en onderhouden van toiletten, zonder dat dit ten koste gaat van de dienstregeling.
Geld voor inbouw is al in het coalitieakkoord geregeld. Gedeputeerde Staten stellen ook voor om dit geld al beschikbaar te stellen zodat inbouw opgenomen kan worden als eis in het programma van eisen voor de concessie Achterhoek/Rivierenland én tijdens de modernisering van de treinen van de dienstregeling Ede-Wageningen-Amersfoort. (Valleilijn)
Bij het vaststellen van het coalitieakkoord reserveerden de partijen geld voor het inbouwen van toiletten in bestaande treinen. Toiletten moet ook geleegd, onderhouden en schoongemaakt worden. Hiervoor is geen structureel geld beschikbaar. Als dit uit het geld voor openbaar vervoer betaald zou moeten worden, gaat dit ten koste van de dienstregeling. Het schuiven in de begroting verkeer en vervoer betekent dat er prioriteit wordt gegeven aan de toiletten ten koste van andere ambities of projecten op het gebied van verkeer en vervoer.
Vanaf december rijdt vervoerder Keolis de dienstregeling. Hier rijden 7 treinen. In 2 treinen zit al een toilet. 5 treinen zijn in 2036 afgeschreven. In het contract staat dat de treinen worden gemoderniseerd tussen 2024 en 2026. Tijdens de modernisering kunnen ook toiletten worden ingebouwd als Provinciale Staten met het voorstel akkoord gaan.
De voorbereiding voor de Europese aanbesteding voor een nieuwe vervoerder in dit gebied loopt. De nieuwe vervoerder start in december 2026. In dit vervoergebied gaat het om de treindiensten Arnhem-Doetinchem-Winterswijk, Arnhem-Tiel, Winterswijk- Zutphen-Apeldoorn. In het totaal rijden hier 33 treinen. In de nieuwe aanbesteding kan dan de eis worden opgenomen dat er toiletten worden ingebouwd. Hiervoor is eerst het akkoord van Provinciale Staten op het voorstel van GS nodig.
Landelijk is er in het bestuursakkoord ‘toegankelijk openbaar vervoer’ vastgelegd dat in alle nieuwe treinen een toegankelijk toilet moet zijn. Daarnaast verzocht de Tweede Kamer de staatssecretaris te onderzoeken of het mogelijk was sneller toiletten in te bouwen in bestaande treinen en hier ook met het Gelderse bestuur te overleggen. Doordat in Gelderland de treinen nog een lange levensduur hebben zou Gelderland de laatste provincie zijn waar treinen met toiletten zouden gaan rijden.
Het Rijk heeft voor de uitvoering van dit akkoord een bedrag van € 20 miljoen gereserveerd. Provincie Gelderland vraagt het Rijk om bij te dragen aan de inbouw uit dit bedrag.
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected] .
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected] .