Wilde appelbomen op de Boersberg geplant door leerlingen

21 mrt 2016, 21:32 Nieuws
wild apple 887499 960 720
music4life, pixabay
Vandaag, 21 maart is het Wereld Bossendag en vandaag gaven leerlingen van de Jac P. Thijsseschool uit Renkum de aftrap voor een bijzondere actie van Staatsbosbeheer.
Op de stuwwal van de Boersberg in Doorwerth hebben de leerlingen samen met de directeur van Staatsbosbeheer, Sylvio Thijsen, 60 nieuwe, kleine wilde appelboompjes geplant. De wilde appelboom wordt met uitsterven bedreigd. In Nederland zijn er nog maar 250 terwijl er bewijzen gevonden zijn dat deze boom in Nederland al 10.000 jaar bestaat.

Ooit, had Nederland vele wilde appelbomen

Zo zijn er bij prehistorische opgravingen in nederzettingen verkoolde kroosjes gevonden. In de Middeleeuwen was de wilde appel hoogwaardig veevoer en waren er verordeningen om de boom in stand te houden en te beschermen. Als er dan nu nog maar 250 over zijn, is dat natuurlijk doodzonde.
Dat vond Staatsbosbeheer ook en zij hebben daarom uit pitjes van authentieke appelbomen, kleine boompjes opgekweekt. Die zijn vandaag niet alleen op de Boersberg geplant, ook in gebieden van Natuurmonumenten, Geldersch Landschap & Kasteelen, Het Drentse Landschap en Nationaal Park De Hoge Veluwe. Er worden 500 tot 600 jonge boompjes in zijn totaliteit geplant.

Wilde appel, wilde smaak

Wilde appeltjes zijn veel kleiner dan de appels die we meestal eten, maar 3-4 centimeter groot. Eetbaar zijn ze maar ze smaken behoorlijk zuur. Dat zou een reden kunnen zijn dat de boom aan het uitsterven is: men eet liever wat zoetere appels. De wilde appel wordt in Frankrijk nog steeds gebruikt om de sterke drank Calvados te stoken.
Door de zurige smaak en de kleine vorm zijn wilde appeltjes weer heel goed te verwerken in recepten. Jam is er goed van te maken, vooral in combinatie met andere vruchten. Wilde appels bevatten van zichzelf veel pectine die de jam doet stollen en je hoeft geen geleisuiker meer toe te voegen.

Minder zuur na verwerking

Ze zijn lekker in taarten, stoofschotels en een saus van wilde appeltjes combineert uitstekend met wild- en varkensvleesgerechten. Je kunt ze persen tot sap (wel suiker toevoegen), cider en ook als stroop zijn ze lekker. De appeltjes zijn ook goed te drogen, dan zo te eten of thee van te trekken.
Op internet zijn er wel recepten te vinden en voor de liefhebbers, hebben wij vast een recept voor kruidige appelgelei met cider en sinaasappel opgezocht.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…