We weten, dat de meeste gemeenten in Nederland van mening zijn, dat gedwongen bezuinigingen op lokaal niveau het gevolg zijn van het ontvangen van te weinig rijksgelden om de wettelijke taken, die het rijk aan gemeenten oplegt te kunnen bekostigen.
Taken op het gebied van de Jeugdzorg en voortvloeiend uit de Wmo zijn zelfs voor gemeenten open-eindregelingen. Het zijn begrotingsbesluiten waardoor aan een financiële regeling geen budgettair plafond kan worden toegekend.
Daarnaast heeft het kabinet aangegeven jaarlijks met ingang van 2026 sowieso beduidend minder geld aan gemeenten te willen geven. In feite worden alle gemeenten door het rijksbeleid financieel geraakt.
Een en ander heeft als gevolg, dat het voorzieningenniveau van gemeenten bijgesteld moet worden en/of tarieven c.q. gemeentelijke belastingen en retributies verhoogd moeten worden dan wel naar andere inkomsten zal moeten worden gekeken. Kortom: een verschraling en/of herijking van gemeentelijke ambities ligt voor de hand.
Daarom is het goed om ook in de gemeente Renkum een aantal zaken nader te bekijken. We hebben al een financiële slag gemaakt, maar rijmt een en ander wel met het antwoord op de vraag wat voor een gemeente we willen zijn? Is het niet van belang in gezamenlijk te kijken naar een gemeenschappelijke visie? En moeten we dan niet nader een prioritering bepalen in wat moet en wat kan?
Tegelijkertijd zou de gemeente Renkum zich moeten afvragen in hoeverre een ambitieniveau past bij het type gemeente dat ze wil zijn. Grofweg zou je je de vraag moeten stellen in hoeverre de gemeente Renkum in feite een groeigemeente of een beheergemeente wil zijn. Hoe moet die balans tussen die twee uitersten eruitzien? Duidelijkheid is belangrijk, omdat dat gevolgen heeft voor je bestuurskracht en middelen.
Neemt onze raad zelf wel voldoende ruimte voor een algemene verkenning van een vraagstuk, om vooraf goed zicht te krijgen op maatschappelijke doelen en te komen tot een afwegingskader om te beoordelen waar het met de gemeente naar toe moet?
Kijk bijv. naar de gemeente Papendrecht waar de rekenkamercommissie een rol heeft gespeeld m.b.t. het eindrapport “Besluitvorming rondom een passend voorzieningenniveau voor de inwoners van Papendrecht”. Sturing op complexe maatschappelijke opgaven werd mogelijk gemaakt door twee onderzoekers van het bestuurskundig onderzoeks- en adviesbureau Partners+Pröpper: ing. Peter Struik MBA, Hilda Sietsema en Mirjam van Haeften. Kunnen/willen we hiervan leren?
De Partij Renkumse Dorpen (PRD) wil graag dat de raad zich met dit vraagstuk bezig wil houden. Een motie, die in de raad van 16 april aan de orde wordt gesteld roept raadsleden daartoe op.
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].