De actie op Renkum Nieuws voor donaties om tien wonderfoons aan te kunnen schaffen voor een aantal zorghuizen voor mensen met dementie in de gemeente Renkum had als resultaat dat er maar liefst twintig wonderfoons aangeschaft konden worden.
Initiatiefnemers Gé Willemsen en Devi van Hellesem besloten daarop de actie uit te breiden naar Wageningen. De telefoons zijn deze week opgehaald bij maker Marco Wemmers en daarna (of worden dat nog) weggebracht gevolgd door de Veluwezoom In Beeld. Omdat er nog een klein bedrag was overgebleven (25 euro om precies te zijn) is contact gezocht met de Beekdal Brouwerij. Zij hadden een mooie doos met twaalf biertjes in vier van hun smaken. "Vond ik wel toepasselijk." zegt Devi: "Beekdal en het biertje Oranje Nassau's Rood, die namen vinden we terug in de zorghuizen waar Marco's wonderfoons straks staan."
De eerste wonderfoon werd naar Het Gastenhuis Dreyeroord in Oosterbeek gebracht, toen naar Het Schild in Wolfheze waar vrijwilligster Fia (de moeder van Devi) de wonderfoon kwam brengen, die heeft al lange tijd geen vrijwilligerswerk meer kunnen doen en daarom al lange tijd niet geweest, dus dat was voor beiden een leuke verassing.
In Oosterbeek bij Verburgt-Molhuysen Staete werden Gé en Devi opgewacht door ouderen van de dagbesteding en die vonden het erg gezellig. In het Beekdal werden zes wonderfoons afgeleverd die Vilente gaat verdelen over hun huizen in Renkum en Wageningen. Daar bleek dat niet alle muziek in de smaak viel. Mevrouw Start vond de muziek pas echt leuk als er een beetje tempo in zat, gelukkig stond dat er ook op. Lorissa die op Beekdal werkt kwam op haar vrije dag de wonderfoons in ontvangst nemen en Devi sprak haar even over de wonderfoons en hoe ze die denken te gaan gebruiken.
Daarna ging het gezelschap naar Rumah Kita van Zinzia in Wageningen, daar wilden de twee initiatiefnemers apart naar toe omdat deze telefoons onder andere voorzien waren met Indische muziek, die met hulp van de werknemers van Zinzia uitgezocht was. Dat was een groot succes. De twee heren die de wonderfoon in ontvangst namen reageerden enthousiast, één van hen had zelfs in de technische dienst gewerkt van de toenmalige PTT die deze telefoons uitgaf.
De PTT was vroeger de enige die telefoonkabels door Nederland had liggen, er waren simpelweg geen andere aanbieders en ze waren ook verantwoordelijk voor de post. Het was een staatsbedrijf en iedereen die een telefoon had, had een PTT telefoon. De meesten een grijze. En als je een groene, een zwarte, bruine of een oranje wilde, dan moest je bijbetalen. Voor die tijd waren de telefoons zelfs van bakeliet, zwart en zwaar. Een wonderfoon is zo'n ouderwetse PTT telefoon met draaischijf. Daar draaide je vroeger het telefoonnummer mee, nu zit achter ieder nummer een lied van vroeger verborgen middels een MP3 speler.
(tekst gaat verder onder foto)
Nadat Gé en Devi van de heren de complimenten hadden gekregen over de geweldige muziek die op de twee wonderfoons stond, togen zij naar de Oranje Nassau's Oord waar Miep in januari de eerste wonderfoon kreeg van Gé. Maker Marco had er één wandtelefoon bij gedaan, die komt daar in de ontvangst hal te hangen.
Ook naar de Rijnhof in Renkum brachten Gé en Devi apart een bezoek. De vader van Gé heeft daar zijn laatste tijd doorgebracht. De Rijnhof heeft bij hem dus een speciaal plekje in het hart. Ook daar werd met enthousiasme gereageerd op de wonderfoon.
Naast bovenstaande zorghuizen, gaat er nog een wonderfoon naar Het Rijnhuis van Beter Leven in Renkum, Torckdael van Opella en Villa de Lawet van Stepping Stones, beide in Wageningen.
Gé Willemsen en Devi van Hellesem willen iedereen hartelijk bedanken voor de donaties. "Het was harstikke leuk om de wonderfoons weg te brengen. We hebben met zijn allen de bewoners en het personeel van de zorghuizen een groot plezier gedaan en dat is een goed gevoel!"
Klik op de video hierboven om de reportage te zien.