Ons Innerlijk kind Deel 1: Een prachtige kijk op behandeling van trauma

11 dec 2019, 18:43 Zorg
ewoud
Ewoud Pronk van Hoogeveen

In dit artikel leg ik uit wat ons Innerlijk kind is en hoe belangrijk het is dat deze gezien en gehoord wordt. Iedereen heeft een Innerlijk kind in onszelf.

Ook als volwassene hebben we dit. Het komt regelmatig voor dat wij als volwassenen last hebben van ons verleden. Het Innerlijke kind in ons wordt getriggerd. Als we daar ook naar gaan handelen in het heden dat wordt het ingewikkeld. Waarom reageer ik zo? Ik begrijp niet waarom ik zo denk en handel in die situatie!

Partnercontent

Dit is wat ik vaak hoor in mijn praktijk voor Psychosomatiek (Cranio sacraal therapie, Psycho Dynamische therapeut i.o.) in Oosterbeek.

In mijn praktijk leg ik de nadruk op het leren herkennen van de overlevingsstrategieën bij zogenaamde innerlijke kinderen en op het uiteindelijk integreren van deze innerlijke delen in de totale persoonlijkheid. ‘Het innerlijke kind’ is een begrip dat sinds een aantal jaren zijn intrede heeft gedaan in de therapiewereld.

De aanwezigheid van een of meer innerlijke kinderen impliceert dat mensen in hun kindertijd zulke schokkende ervaringen hebben opgedaan, dat ze gevangen zijn gebleven in de leeftijd tijdens die ervaringen. De gewone vlucht- en vechtreflex die iedereen als reactie op dreiging of gevaar heeft, is in deze ervaringen onvoldoende geweest. Shock was het laatste redmiddel om te overleven. In deze shocktoestand staat de tijd stil en worden beelden, geluiden, emoties, gedachten en/of lichaamsgevoelens als het ware 'bevroren'.

Tijdsbesef

Aangezien in het kindsdeel het tijdsbesef is verdwenen, groeit het niet op met de rest van de persoonlijkheid. Het behoudt dan ook de emotionele en mentale leeftijd van het moment waarop het is ontstaan. Veelal wordt in een kind op zo' n moment een ander deel actief en strategisch. Op een zodanige manier dat het kind dat in shock is gegaan, wordt beschermd door dit actieve deel.

De mechanismen die in werking zijn gesteld om te kunnen blijven functioneren of te overleven worden overlevingsmechanismen of overlevingsstrategieën genoemd. In verschillende traumatische situaties kunnen verschillende 'innerlijke kinderen' ontstaan die in bescherming worden genomen met behulp van specifieke overlevingsstrategieën.

Het werken met het innerlijk kind geeft heel veel ruimte en rust. Heel veel is terug te voeren naar “gezien” worden. Als het innerlijk kind gehoord en gezien wordt krijgt ons volwassen stuk meer ruimte.

In mijn volgende artikel vertel ik wat meer over het innerlijk kind en de gezonde volwassenen.

Ewoud Pronk van Hoogeveen

Praktijk voor Psychosomatiek

(Cranio Sacraal therapie, Psycho Dynamische therapeut i.o.)