112

Stoken grootste oorzaak woningbranden

Brandweerkazerne Doorwerth
Brandweerkazerne Doorwerth
Foto: Renkum Nieuws

Stoken blijkt de meest voorkomende oorzaak te zijn van woningbranden. Dit blijkt uit een onderzoek binnen vijf brandweerregio’s van Gelderland-Oost.

Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland coördineerde het onderzoek waarvan de resultaten vandaag werden bekendgemaakt.

Stoken op één

Stoken is, meestal middels een schoorsteenbrand, in 4 van de 10 gevallen de oorzaak van een woningbrand. Op de tweede plaats staan apparaten. Vooral wasdrogers en wasmachines willen nog wel eens in de brand gaan, 1 op de 8 branden ontstaat op deze wijze.

Koken is de derde meest voorkomende oorzaak van woningbrand. 1 Op de 5 branden ontstaan in de keuken, dat kan door de vlam in de pan zijn, maar ook omdat er een apparaat in de brand gaat.

Een groot deel van het onderzoek is te danken aan de input van de bevelhebbers van de korpsen. Buiten brandoorzaken zijn er meer dingen bekend geworden van woningbranden, zoals in welke ruimte ze het vaakst ontstaan en hoeveel branden er al uit zijn voor brandweer gearriveerd is. Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland maakt er onderstaand filmpje van

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen