112

Babbeltrucs zijn de mooiste smoesjes

Foto: Politie

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters mensen proberen te beroven. Deze oplichters komen aan de deur of spreken je aan op straat. De oplichters zien er meestal keurig uit.

Ze lijken overtuigend wanneer ze zeggen van een zorginstelling, een bank, energie- of dakbedekkingsbedrijf te zijn.

Oplichters zijn uit op alles wat waarde heeft

Zij proberen pinpassen, geld en sieraden te stelen. Op stiekeme manier weten ze achter je pincode te komen. Soms komt het voor dat een oplichter na een bezoekje nog eens belt met een smoes om zo je pincode te achterhalen. Belt een onbekende aan of spreekt hij/zij je op straat aan? Let dan extra op.

Let op als iemand aanbelt of je benadert op straat

  • Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende. Kijk eerst wie er voor de deur staat. Laat de deur dicht en kijk door het raam of de deurspion wie er staat.
  • Handel vragen zoveel mogelijk af bij de voordeur. Loop nooit weg van de open voordeur.
  • Vraag altijd om een legitimatie. Vertrouw je het niet? Maak dan een nieuwe afspraak en zorg dat er dan iemand bij je is.
  • Laat onbekenden niet binnen zonder een schriftelijke vooraankondiging. Ook niet van bekende organisaties zoals een energiebedrijf, thuiszorg of de gemeente.
  • Geef nooit je bankpas of pincode af. Ook niet aan de politie of aan banken.
  • Wissel geen geld op straat. Houd je portemonnee in je binnenzak en zeg dat je niet kunt wisselen.

Bel de politie als je het niet vertrouwt

  • Voel je direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders nog in de buurt? Bel dan direct de politie via alarmnummer 112.

Twijfel je achteraf over de oprechtheid van een bezoeker of mis je spullen? Bel dan de politie via het algemene nummer 0900 88 44 en doe aangifte.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen