112

Nepmail van ‘Facebook’ overtreden regels truc van oplichters

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Kreeg je een berichtje van Facebook dat je de regels hebt overtreden en dat je account binnen 48 uur verwijderd zal worden, tenzij je nu in actie komt? Het is de zoveelste digitale oplichtingstruc.

Onderzoekers van Trustwave brachten de oplichting aan het licht, waarbij gebruik wordt gemaakt van een chatbot die zich voordoet als het Support Team van Facebook. Deze chatbotfunctie (die automatische antwoorden geeft) wordt veel door bedrijven en individuen gebruikt om bijvoorbeeld contact te houden met klanten. Maar nu wordt deze functie dus misbruikt door oplichters.

De truc begint met een e-mail, laat Opgelicht weten. Hierin staat dat de Community Standards overtreden zijn en dat er 48 uur rest om hiertegen in te gaan, anders wordt je account verwijderd. Daarvoor moet op de link in de mail worden geklikt. Daarmee hebben de slechteriken het contact gelegd.

Oplichting van derden

Wie de fout maakt om in alle hokus spokus mee te gaan en uiteindelijk ook het wachtwoord invult, zit aan de haak: de bedriegers kunnen het account binnen. Zo komen er een hoop meer gegevens vrij en kan je account bijvoorbeeld ook gebruikt worden om anderen op te lichten. Daarnaast gebruiken veel mensen hun profiel ook om in te loggen op andere sites en dat kunnen de misbruikers dan ook.

Wat te doen?

Wie mail krijgt moet op de eigen Facebook-pagina via het profiel naar de Support-inbox gaan. Hier kunt je bij ‘Je waarschuwingen’ checken of je daadwerkelijk een bericht hebt ontvangen van Facebook. Staat hier niets, is er ook niks aan de hand.

Bron: Zaanstad Nieuws

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen