112

Man vrijgesproken voor poging ontucht meisje door gebrek aan bewijs

Foto: Daniel_B_photos, Pixabay

Omdat onvoldoende bewijsmateriaal de aanklacht ondersteund, heeft de rechtbank een man (28) uit Heelsum vrijgesproken van poging tot ontucht bij een meisje van 10 jaar.

Het meisje verklaarde dat zij samen met de man haar oma en broertje ging zoeken die zij eerder in het Renkumse bos was kwijtgeraakt. Volgens het meisje randde de man haar aan, waarna ze wegrende. De man ontkende zowel bij de politie als tijdens de rechtszaak de ontuchtige handelingen.

Verklaring wordt als betrouwbaar gezien

De rechtbank oordeelt dat de verklaring van het meisje betrouwbaar is. Haar verklaring is consistent en komt op de rechtbank authentiek over. Er zijn geen getuigen die de door het meisje beschreven gebeurtenissen zagen. Wel verklaarden de oma en de moeder van het meisje over de emotionele en fysieke toestand van het meisje na de door haar beschreven gebeurtenissen. Volgens haar oma vertelde het meisje haar verhaal in tranen en de moeder verklaarde dat het meisje in de week na de vermeende ontucht vermoeider was en angst had om alleen te zijn.

Geen vereist bewijsminimum

Zedenzaken zijn lastige zaken. Uitgangspunt is de omstandigheid dat bij veel zedenzaken slechts 2 personen aanwezig zijn, namelijk het vermeende slachtoffer en de vermeende dader. De rechtbank mag niet tot een bewezenverklaring komen wanneer die is gebaseerd op de verklaring van 1 persoon en daarbij onvoldoende steun vindt in ander bewijsmateriaal.

Naast de aangifte is er dus steunbewijs van voldoende gewicht nodig. Alleen dan is voldaan aan het vereiste bewijsminimum.

Geen steunbewijs

De rechtbank oordeelt dat de gemoedstoestand van het meisje – in dit geval – niet voldoende steunbewijs oplevert. In het dossier staat dat het meisje al huilde voordat ze de man tegenkwam, omdat ze haar oma en broertje kwijt was geraakt in het bos. Gelet hierop is onvoldoende zeker dat de door de oma en moeder waargenomen emotionele en fysieke toestand van het meisje (alleen kan) zijn veroorzaakt door de door haar beschreven gebeurtenissen.

De rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat de verklaring van het meisje onvoldoende steun vindt in ander wettig bewijsmateriaal en daarmee op zichzelf is blijven staan. De poging tot het plegen van ontucht kan niet wettig worden bewezen. De rechtbank spreekt de man daarom vrij.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Bron: Rechtspraak

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen