Agenten staan vanaf maandag direct op de stoep na een melding van digitale criminaliteit, zoals bankhelpdeskfraude en identiteitsfraude. Volgens de politie krijgen slachtoffers daardoor sneller de juiste hulp en vergroot het de pakkans van daders.
Ook kunnen agenten computers en telefoons veiligstellen en soms schade beperken als ze direct na het misdrijf ter plaatse zijn.
"Digitale transformatie is een van onze speerpunten. Dat betekent ook dat we meer aandacht geven aan slachtoffers van digitale criminaliteit. De impact daarvan is enorm en vraagt om een aanpak die daar recht aan doet. En dat is hard nodig, want digitale criminaliteit neemt toe en criminelen zijn steeds gehaaider", aldus korpschef Janny Knol.
In Oost-Nederland begon de aanpak al in 2023 als pilot. "We vonden het bijzonder dat de politie bij meldingen van digitale criminaliteit niet langskwam, terwijl de impact op slachtoffers vaak groter is dan bij traditionele criminaliteit", aldus initiatiefnemer Sander Hoed.
Uit die proef bleek volgens de politie dat slachtoffers zich gehoord voelden en dat schade soms kon worden beperkt doordat agenten bijvoorbeeld meteen contact legden met banken of webwinkels. Steeds meer eenheden sloten zich aan en vanaf nu geldt het dus als landelijke werkwijze.
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].