Defensie oefent met bambi-bucket voor bestrijding natuurbranden

03 mrt 2021, 23:45 112
dsc 0008
Devi van Hellesem
Heb je hem ook voorbij zien komen (meermaals) dinsdag? De chinook met die oranje zak eronder? Dat was nou een bambi-bucket en die wordt ingezet bij de bestrijding van natuurbranden. De zware chinook kan tot 10.000 liter met de bambi-bucket vervoeren, Defensie helpt daarom ookbij natuurbranden.
Het is een grote opvouwbare zak met een soort omgekeerde paraplu er bovenop. Voor het vullen is een diepte nodig van minimaal 2 meter, dat heb je in de Put wel. Dus vloog de chinook naar Heteren om daar de bucket te vullen. Door de bambi-bucket in het water te laten zakken en dan weer op te stijgen, vult de bucket zich. De chinook vloog daarop naar de Ginkelse Heide in Ede om daar het water te lozen. Dat gebeurd met behulp van een vernevelaar zodat het goed verspreid wordt. Bij deze manoeuvres vloog de chinook heen en weer over onder gemeente

Hele week oefeningen

De 11e Luchtmobiele Brigade en de Koninklijke Luchtmacht vliegen deze week tijdens oefeningen met transporthelikopters rond vliegbasis Deelen bij Arnhem. Daarbij werken ze vaak samen met onder andere de brandweer voor watertransport.
Vliegers van de luchtmacht oefenen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Bijvoorbeeld in laagvliegen en vliegen bij duisternis. De Helicopter Weapons Instructor Course (HWIC) is een opleiding tot helikopterwapeninstructeur. Helikoptervliegers en -loadmasters specialiseren zich onder meer in tactisch optreden. Maar ook in samenwerken met eenheden van andere krijgsmachtdelen. Tijdens de oefeningen ligt de nadruk op bijvoorbeeld op uitvoering, instructie en standaardisatie van verschillende missies.
Laagvliegen vraagt, zeker bij duisternis, om specifieke training en ervaring. Obstakels zijn bij laagvliegen pas laat zichtbaar. Daarom moeten vliegers zich eerst kwalificeren voor laagvliegen. Daarna mogen zij pas operationele taken uitvoeren.

Avondvliegen F-16’s en helikopters

Jachtvliegers en helikoptervliegers oefenen ook in het vliegen bij duister. Om een missie in het donker goed uit te voeren, moet een vlieger dat hebben geoefend, zeker als er meer toestellen aan een missie meedoen en er dreiging is vanaf de grond en/of in de lucht. De inzet in missiegebieden vindt vaak ’s avonds of ’s nachts plaats. Het luchtmachtpersoneel gebruikt dan nachtzichtapparatuur.
De vaardigheden die een vlieger van de luchtmacht moet onderhouden zijn onder meer navigatie en avondvliegen. Kijk voor de oefengebieden boven Nederland op Geluidhoeveelheid en vlieghoogten.
Bron: Defensie.nl en redactie