Het OM eiste deze week veertien maanden cel tegen een 59-jarige verdachte uit Renkum. Hij wordt er van verdacht dat hij heeft aangebeld bij een 80-jarige Haagse, geïntroduceerd als beveiliger. Hij wilde met een collega haar woning controleren in verband met een alarmmelding.
Na afloop mist het slachtoffer 1.800 euro.
Op dinsdag 3 mei 2022 ging het slachtoffer dat moeilijk ter been is, een brief posten. Ongeveer één minuut nadat zij terugkwam in de woning, ging de bel. Er stond een onbekende man ‘van de beveiliging’ voor haar deur met de mededeling dat er een alarmmelding was. Er zou een man in haar woning zijn.
Een tweede man voegde zich bij het gezelschap. Samen bekeken zij de woning en vroegen de bewoonster waar zij geld en sieraden bewaarde. Hierop pakte zij een doosje met 1.800 euro in contanten. Vervolgens liep ze met één van de mannen naar de computerkamer.
Daarop verlieten de mannen de woning en stapten in een donkerkleurig voertuig. Omdat de bewoonster een raar gevoel overhield aan het bezoek, controleerde ze het doosje nogmaals. Het geld bleek te zijn verdwenen.
De politie startte een onderzoek. Uit camerabeelden bleek dat het slachtoffer al tijdens het posten van haar brief werd gevolgd door een donkere auto. Die kon de politie op basis van het kenteken snel opsporen. Het bleek te gaan om de auto van de vriendin van verdachte. De man voldeed ook aan het signalement dat het slachtoffer had opgegeven.
De politie plaatste een baken onder de auto zodat een observatieteam de wagen kon volgen. Op 25 mei 2022 ging de auto met verdachte en nog een man op weg naar Rotterdam. Daar reden ze langzaam en kriskras door de straten. Ook toonden ze een bijzondere interesse voor ouderen die ze korte tijd volgden en voor huizen met traditionele vitrage.
Bij verschillende adressen belden ze aan maar zonder binnengelaten te worden. Na enige tijd besloot de politie de mannen op heterdaad aan te houden voor poging diefstal. Het bleek te gaan om de 59-jarige man uit Renkum en zijn broer.
De bewoners van de adressen waar zij hadden aangebeld, vertelden later aan de politie dat de twee zich voordeden als reparateurs die het dak kwamen herstellen of de goot kwamen schoonmaken. Iets wat de bewoners nogal vreemd vonden aangezien ze in een benedenwoning woonden en het mei was. Terwijl goten doorgaans in het najaar worden schoongemaakt.
De 59-jarige verdachte ontkent en volhardt in het reparatieverhaal. Er zijn echter in de auto geen folders, visitekaartjes of zelfs maar een pen aangetroffen. Niets dat wijst op bedrijfsactiviteiten. Ook kon hij geen verklaring bieden voor het merkwaardige, kriskras rijgedrag.
Volgens de officier van justitie is bewezen dat de man zich in Den Haag heeft schuldig gemaakt aan diefstal via een babbeltruc. En ook dat hij in Rotterdam daartoe een poging heeft gedaan. Hij eiste veertien maanden cel tegen de verdachte.
Omdat de man nog in de proeftijd liep van een andere straf, vorderde de officier van justitie herroeping van die voorwaardelijke invrijheidstelling. Dit zou betekenen dat de verdachte voor het restant van die eerdere straf alsnog moet uitzitten. Het gaat daarbij 600 dagen gevangen is.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Bron: Openbaar Ministerie
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected] .
De redactie is te bereiken via [email protected] .