Oranjevereniging Oosterbeek biedt luisterkei aan en lanceert fietstocht

De opening van de kei door Burgemeester Agnes Schaap, 23 april jl
De opening van de kei door Burgemeester Agnes Schaap, 23 april jl
Foto: Oranjevereniging Oosterbeek

Oosterbeek – Oosterbeek was vorig jaar 75 jaar bevrijd en de Oranjevereniging Oosterbeek had een groots programma voor 5 mei voorbereid maar helaas. Dit jaar wordt met een aantal initiatieven alsnog stilgestaan bij de bevrijding van Oosterbeek.

Een bevrijding die eigenlijk niet gemakkelijk tot stand kwam, zo vertelt Rob van der Zouw als inwoner van Oosterbeek die de bevrijding op 6-jarige leeftijd heeft meegemaakt. Na een kort moment van vrijheid in september ’44 volgde een heftige strijd tijdens de slag om Arnhem. Op het moment van de definitieve bevrijding in april ’45 was Oosterbeek zo goed als leeg, want de inwoners waren geëvacueerd. Er zijn diverse punten in Oosterbeek die herinneren aan die periode en de wederopbouw van het dorp.

Luisterkei

Op 5 mei wordt een luisterkei, die recentelijk is geplaatst in het park naast het gemeentehuis, aangeboden aan het dorp Oosterbeek. Deze kei is onderdeel van de Liberation route, waarin een keten van keien in de regio is opgenomen die het verhaal van de gebeurtenissen in 1944/1945 vertellen.

Korte film over de bevrijding

Om het verhaal over de bevrijding via de luisterkei ook voor een jong publiek toegankelijk te maken heeft de Oranjevereniging Oosterbeek een korte film laten maken. Beelden van enkele markante plekken in Oosterbeek worden afgewisseld met animaties.

Daarnaast wordt de gemeente een plaquette aangeboden waarin de evacuatie tussen september ’44 en april ’45 wordt herdacht. De opening hiervan is gepland op 26 september a.s.

Fietstocht voor het hele gezin

De Oranjevereniging Oosterbeek heeft met behulp van vrijwilligers de fietstocht Vrede en Vrijheid uitgezet langs deze vrijheidspunten. Het is een fietstocht voor het hele gezin die ook langs Oosterbeekse horeacpunten voert. Via route.nl is deze fietstocht digitaal beschikbaar.

Voor meer informatie zie oranjeverenigingoosterbeek.nl.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

Cookieinstellingen