Private Henry Moon begraven op de Airborne begraafplaats (fotoserie)

19 sep , 6:30 Airbornemaand
18 09 24 henry moon 10
Oosterbeek - Terwijl het zonnetje een waterige poging deed om door te breken, werd de kist met private Henry Moon woensdagmorgen 18 september onder grote belangstelling naar zijn laatste, definitieve rustplaats gebracht.
De Brit werd tijdens werkzaamheden aan de A15 gevonden. Dankzij het DNA van zijn neef kon hij geïdentificeerd worden.

Green Howards

De in 1922 geboren private Moon diende sinds 1942 bij het Yorkshire Regiment, ook bekend als de ‘Green Howards’. Met het 7e bataljon nam hij in 1943 vanuit Noord-Afrika deel aan de invasie van Sicilië. Moon raakte gewond en maar keerde later dat jaar terug naar Engeland. Daar begonnen de voorbereidingen voor D-Day; de geallieerde landingen in Normandië.
Soldaat Moon landde 6 juni 1944 op het Gold Beach invasiestrand en vocht zich met zijn eenheid een weg door Frankrijk en België. De militairen passeerden 17 september de Nederlandse grens. Ze maakten deel uit van het grondoffensief dat de Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingstroepen moest ontzetten.
Eind september had het 7e bataljon stellingen ingenomen ten noorden van Bemmel. Henry Moon kwam daar tijdens een Duitse mortierbeschieting op 1 oktober 1944 om het leven en werd als vermist opgegeven. Hij was 21. (Bron Defensie)

Veldgraf

Door zijn maten werd hij in een veldgraf begraven, zoals dat helaas vaker moest gebeuren tijdens die oorlogsdagen. Een graf werd altijd aangegeven maar het is bekend dat er door de Duitsers nog wel eens een kruis of een helm aan de kant geschopt werd. Iets dat de geallieerden overigens ook bij de Duitsers deden. Dan werd zo'n graf nooit meer gevonden, vaak ook omdat degene die hadden geholpen het graf te graven, ook gesneuveld waren. Zo kon het gebeuren dat hij bijna 80 jaar na dato gevonden werd en dankzij de vondst van zijn baret en de inspanningen van de BIDKL (de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht) geïdentificeerd werd.
De BIDKL was vandaag ook aanwezig. Tekst gaat verder onder foto van Henry Moon

Yorkshire Regiment

Een detachement van het Yorkshire Regiment droeg Henry Moon naar zijn laatste rustplaats. In het deel waar hij begraven werd liggen meer gesneuvelden die zijn gevonden rondom Bemmel en van zijn regiment. Familie van hem was ook aanwezig. Hij werd met veel eer en ceremonie naar zijn plaats gebracht.
Nadat de kist op 2 balken was gelegd, trok het Yorkshire Regiment zich terug en begon de dienst waar onder andere de neef van Henry en Geert Jonker van de BIDKL een paar woorden spraken.
Geert Jonker, BIDKL
Geert Jonker, BIDKL
Henry's neef
Henry's neef
Daarna kwam het Yorkshire Regiment weer terug om met veel eer de Britse vlag die om de kist heen zat op te vouwen.
Terwijl het regiment langzaam de kist in het graf liet zakken, werden er drie geweersalvo's afgeschoten. Daarna liepen ze terug naar hun baretten die toen weer opgezet werden. De opgevouwen Britse vlag werd aan de (achter)nicht van Henry overgedragen, die raakte hiervan zichtbaar geëmotioneerd.
They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.
Gevolgd door The Last Post en een minuut stilte
Na de minuut stilte werden er diverse kransen gelegd door diverse departementen en organisaties. Na een laatste gebed werd de dienst beëindigd.
Het team van de BIDKL bracht Henry Moon nog een groet. De grafsteen was al gemaakt en later die middag, was zijn graf gedicht, de steen geplaatst en lagen de kransen gespreid over Henry's laatste rustplaats.

♦♦♦

  • Blijf op de hoogte via Facebook, Instagram  of via de nieuwsbrief, inschrijven onderaan de pagina.
  • Lokaal (pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via [email protected]
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].