Wageningen telt af naar 5 mei 2020 en 75 jaar vrijheid

Foto: Veluwezoom In Beeld

De jubileumvlag ’75 jaar vrijheid’ wappert in top bij het stadhuis en andere gemeentelijke locaties in Wageningen. Ook ontving de stad het estafettestokje van Nijmegen met het doel om 75 jaar vrijheid op grootse wijze te herdenken en te vieren.

Het aftellen tot 5 mei, de jubileum datum, is hiermee gisteren begonnen. Donderdag waren het nog 75 dagen tot 5 mei, de grote viering van 75 jaar Vrijheid in Nederland.

Indrukwekkende start

Burgemeester Geert van Rumund: “deze indrukwekkende start belooft veel moois voor de komende 75 dagen met een divers programma waarmee elke Wageninger betrokken zal raken.”

“We willen het persoonlijk maken, lostrekken van grootse daden die door anderen zijn verricht. Iedereen, op grote en kleine schaal, kan het verschil maken!”, aldus Ward van Beek, bestuurslid Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945.

Op de dag van de aftrap, 20 februari, vonden meteen de eerste jubileumactiviteit plaats. Zo startte de dag al bij zonsopgang in het stadhuis met een voorstelling ‘Vannacht naar dag’. Quirine Melssen, verbond hierbij muziek met persoonlijke verhalen van WOII tot in het heden.

Videoregistratie —> Vroege aftrap 75 jaar Vrijheid in Wageningen op het stadhuis

Vlag hijsen en ‘vrijheidseten’

Daarna hees burgemeester Geert van Rumund samen met Ward van Beek de jubileumvlag Vervolgens onthulden zij op ludieke wijze een kleurrijke bloem om de vrijheid en diversiteit in Wageningen te benadrukken. Daarna ging de burgemeester op pad om de jubileum scholentour te starten. Op Basisschool De Bijenkorf waren groep 5 en 6 als eerste aan de beurt voor een Vrijheidsles. De eerste les van totaal 13, in aanloop naar 5 mei.

Videoregistratie —> Start scholentoer 75 jaar Vrijheid op basisschool De Bijenkorf

wageningen‘s Middags nam burgemeester Van Rumund in Hotel De Wereld de eerste exemplaren in ontvangst van het Bevrijdingsbier ‘Road of Freedom’ en het Vrijheidskoekje. Deze producten zijn speciaal voor het Jubileumjaar ontwikkeld. Van de Stadsbrouwerij was Stefan Duurkoop aanwezig samen met initiatiefnemer Joppe Boon. Stefan vertelde dat in het bier onder meer Liberty hop verwerkt is. Het bier is op tap beschikbaar bij Cafe Rad van Wageningen en Hotel De Wereld.

wageningenDe Vakschool Wageningen heeft op verzoek het Vrijheidskoekje ontwikkeld. Dit wordt op “ambachtelijke wijze” gemaakt door verschillende studenten: het vrijheidslogo wordt handmatig (met een houten stempel) op elk koekje aangebracht. De koekjes worden verpakt in een duurzame verpakking: 100% recyclebaar en gemaakt van 100% landbouwafval. Ze zijn verkrijgbaar in de bakkerijwinkel “Allerlekkerst” van Vakschool Wageningen en bij Brownies & Downies.

Oorlogswintermenu

WageningenIn Hotel de Wereld werd meteen een voorproefje geserveerd van het informatieve ‘oorlogswintermenu’. Dit wordt de komende periode op vier data geserveerd in Hotel De Wereld/brasserie Le Monde. Via dit menu kan men kennismaken met de producten die beschikbaar waren en waarmee werd gekookt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Videoregistratie —> 75 jaar Vrijheid: Vrijheidskoekje, Bevrijdingsbier en Oorlogswintermenu

Eind van de middag vond tenslotte de symbolische overdracht plaats van Nijmegen aan Wageningen om in het kader van ‘Gelderland Herdenkt’ 75 jaar vrijheid op grootse wijze te herdenken en te vieren. Dit gebeurde tijdens de Sunset March waaraan een Wageningse/ Gelderse delegatie deelnam. Een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland.

Eind van de middag vond tenslotte de symbolische overdracht plaats van Nijmegen aan Wageningen om in het kader van ‘Gelderland Herdenkt’ 75 jaar vrijheid op grootse wijze te herdenken en te vieren. Dit gebeurde tijdens de Sunset March waaraan een Wageningse/ Gelderse delegatie deelnam. Een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland.

Dossier: 75 Jaar Vrijheid