‘Door gezond eten blijft het geheugen langer op peil’

Foto: RitaE via Pixabay

Van de mensen die al langere tijd gezond hebben gegeten, zijn cognitieve vaardigheden zoals concentreren en de werking van het geheugen beter. Deze gaan ook minder snel achteruit.

Dat meldt het RIVM op basis van onderzoek waaraan een kleine 5000 mensen vanaf 45 jaar sinds 1995 meededen.

Geestelijke conditie

Volgens het gezondheidsinstituut kan het twee jaar schelen: op 65-jarige leeftijd heb je dan de geestelijke conditie van een gemiddelde 63-jarige. De onderzoekers stelden ook vast dat de cognitieve achteruitgang tussen de 55 en 75 jaar 7 procent minder is bij gezonde voeding dan bij een minder afgewogen menu.

“Voordat dementie ontstaat is er vaak een lange periode waarin de cognitieve functies achteruit gaan. Door deze achteruitgang te vertragen kan het ontstaan van dementie mogelijk uitgesteld worden”, denkt het RIVM.

Voedingsrichtlijn

Welke voedingsrichtlijn mensen volgen maakt niet zoveel uit, stelt de organisatie. Als er maar voldoende groenten, fruit en volkoren producten worden gegeten en weinig vlees, verzadigde ofwel vaste vetten en toegevoegde suikers en zout.

Mensen moeten echt al wel geruime tijd gezond hebben gegeten, willen de effecten echt goed merkbaar zijn. De onderzoek deelnemers konden 130 punten halen met hun voeding, maar de gezonde eters haalden er gemiddeld tachtig. De ongezonde eters haalden er toch ook nog vijftig. Bij beide groepen is dus nog verbetering mogelijk, aldus het RIVM.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

Cookieinstellingen