Op 20 september wordt het boek van Kees Tukker De voedselcommissaris officieel gelanceerd in het Airborne Museum.
De voedselcommissaris van Kees Tukker is een indringende reconstructie van de dilemma’s in het leven en werk van een topambtenaar tijdens de Tweede Wereldoorlog, met een voorwoord van Ad van Liempt.
Jan Groen Tukker hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden onderduikers aan eten, maar had tegelijkertijd de nazi’s nodig om zijn provinciale organisatie van voedselopslag en -distributie vrij te houden van Duitse inmenging en NSB-invloeden.
In de ogen van sommigen was hij een held, anderen gaven hem na de oorlog aan als collaborateur.
De voedselcommissaris van Kees Tukker is een reconstructie van het vergeten leven van zijn oudoom Jan Groen Tukker, die als voedselcommissaris op het brandpunt van de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog een gevaarlijk dubbelspel speelde.
In de tijdelijke tentoonstelling Het Netwerk ontdek je verzetsverhalen alsof je er zelf bij bent.
Het verhaal van Jan Groen Tukker is een van de verhalen die met bijzondere decors en veel audiovisuele effecten wordt geënsceneerd.
Kees Tukker (1955) is journalist en schrijver. Vanaf 1982 werkte hij als verslaggever, redacteur en presentator voor verschillende programma’s van de NOS en NPS Radio nadat hij als schrijvend journalist bij het Utrechts Nieuwsblad en Nieuwe Revu was begonnen.
Halverwege de jaren negentig ontwikkelde hij met twee collega’s de actualiteitenrubriek Netwerk.
Op 20 september wordt het boek officieel gelanceerd in het Airborne Museum. Auteur Ad van Liempt geeft een introductie op het boek, waarna Kees Tukker vertelt over de totstandkoming van zijn boek. Uiteraard kun je deze avond ook een gesigneerd exemplaar van De voedselcommisaris kopen en is er de gelegenheid om de tentoonstelling Het Netwerk te bezoeken. Het museumcafé is geopend voor een drankje.
In het museumcafé Het Rode Hert kan voor en na de lezing een drankje gekocht worden.