Expositie: Max Wolff: Van Vluchteling tot Bevrijder

Familie Wolff bij een bruggetje in Sonsbeek. Laatste foto met zn allen 1940
Familie Wolff bij een bruggetje in Sonsbeek. Laatste foto met zn allen 1940
Foto: Privverzameling Max Wolff

Arnhem – Max Wolff en zijn familie maakten deel uit van de Joodse gemeenschap van Arnhem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen zij te maken met uitsluiting en vervolging en het gezin besloot te vluchtten.

Max wilde wraak voor het onrecht dat hem en zijn familie was aangedaan. Na de invasie van Normandië sloot hij zich aan bij de geallieerde strijdkrachten.

Niet langer veilig

Max Wolff
Max Wolff tijdens de bevrijding van Brussel 1944

Voor de oorlog had de familie van Max Wolff een vrij zorgeloos bestaan, maar na de Duitse invasie van Nederland veranderde dat. Vanaf 1941 sliep Max op onderduikadressen, uit angst om opgepakt te worden. Later werd het huis van de familie door de Nederlandse SS gevorderd. Ze kregen één uur om hun spullen te pakken en moesten daarna vertrekken.

Nederland was niet langer veilig en de familie Wolff besloot naar Zwitserland te vluchten. Tijdens de vlucht werden de zussen en zwager van Max opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz waar ze werden vermoord.

Max en zijn ouders konden blijven onderduiken in de buurt van Brussel, maar toen de geallieerde legers in juni 1944 in Normandië geland waren, besloot Max dat hij iets moest doen. Het verzet smokkelde hem naar Frankrijk waar hij zich in Normandië bij de geallieerde troepen aansloot. In het najaar van 1944 kwam Max als bevrijder terug naar Nederland.

De tentoonstelling is te zien in Airborne at the Bridge, Rijnkade 150, 6811 HD Arnhem.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen