‘Wisseling van de Wacht’ Het St. Elisabeths Gasthuis in oorlogstijd

Duitse zusters in de kapel van het St. Elisabeths Gasthuis circa 1928
Duitse zusters in de kapel van het St. Elisabeths Gasthuis circa 1928
Foto: Collectie-Franciscanessen van Mnster

Oosterbeek – Tijdens de Slag om Arnhem werd er hard gevochten rondom het St. Elisabeths Gasthuis. Ondanks de chaos gingen de medische behandelingen door en werd er gezorgd voor alle gewonden, ongeacht hun nationaliteit.

In de tentoonstelling ‘Wisseling van de Wacht’ krijgt de bezoeker een unieke inkijk in de bewogen oorlogsdagen van het St. Elisabeths Gasthuis. Jarenlang werkten Nederlands medisch personeel en Duitse zusters van een nonnenorde in het St. Elisabeths Gasthuis in Arnhem goed met elkaar samen tot Nederland in mei 1940 werd bezet door nazi- Duitsland. Hun harmonieuze samenwerking werd verstoord door de oorlog en een groeiend wantrouwen.

gasthuisOnderlinge verhoudingen op de proef gesteld

Tijdens de Slag om Arnhem werden de onderlinge verhoudingen nog meer op de proef gesteld. Het ziekenhuis bevond zich midden in de militaire operatie en werd op 17 september 1944 door Britse troepen omgevormd tot noodhospitaal. Tijdens de gevechten wisselde het St. Elisabeths Gasthuis meerdere keren van hand, maar wie het er ook voor het zeggen had, de operaties gingen door en er werd gezorgd voor gewonden van alle nationaliteiten.

De Nederlandse verpleegkundigen en artsen, Duitse zusters en Britse militairen kregen het zwaar. Lokale Rode Kruisvrijwilligers kwamen het personeel daarom ondersteunen. Naast het assisteren in de zorg, voerden sommigen van hen ook verzetstaken uit. Alle spanning en machtswisselingen zorgden voor een situatie vol chaos, verwarring en wantrouwen. Wie had de leiding? Hoe gingen mensen met elkaar om? Wat gebeurde er in het geheim? En wie was er te vertrouwen?

‘Wisseling van de Wacht: Het St. Elisabeths Gasthuis in oorlogstijd’ is te zien van 6 april 2024 tot en met 2 maart 2025.

Airborne Museum Hartenstein, Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen