De Airborne Wandeltocht in Heelsum en Renkum

De 70e Airborne Wandeltocht startte en finishte vandaag in Oosterbeek maar om te finishen, moesten de wandelaars vele kilometers afleggen. De langste route’s liepen door Heelsum en Renkum.

Bewoners van beide dorpen hoeven niet naar Oosterbeek als ze iets van de wandeltocht willen zien. Veel mensen stonden langs de route te kijken, maar niet alleen te kijken. Ze vermaakten de wandelaars met muziek, zang of deelden iets te eten of drinken uit.

Spekjes

In Heelsum langs de Brum Crumstraat staat Liza op een bankje. Ze is 6 jaar, heeft haar blonde haar in een mooie vlecht en in haar handen een schaal waarop lekkere spekjes liggen. Er is haast niemand die nee zegt tegen deze lekkernij. Liza’s ouders staan achter haar.

Normaal lopen ze mee, vertellen ze, maar dit jaar niet. Liza vindt het niet erg. Trots laat ze de reden zien waarom het gezin dit jaar niet meeloopt: haar kleine zusje van 8 weken oud en gaat dan snel weer verder met uitdelen.

Druiven

Een eindje verderop in Renkum aan de Van Ingenweg staat Yvonne trosjes druiven uit eigen tuin uit te delen. Ze heeft gezelschap van haar hond en de overbuurvrouw. En Alexander, die is alleen net even boodschappen doen op dat moment.

Een wandelaar stopt, voor hij een trosje druiven pakt, even zijn pet in de teil water die naast het tafeltje staat. Het is benauwd, warm en hij moet even afkoelen. Fijn dat dit kan. Opgefrist loopt hij weer verder, tussendoor druifjes van de tros plukkend.

Ruim 1000 flesjes water

In de Dorpsstraat in Renkum staat de Renkumse Oranjevereniging ROEV flesjes water uit te delen. Rond 13:00 hadden ze al ruim duizend flesjes uitgedeeld. Renkum Leeft wenst de lopers met een groot paneel ‘goede voeten’. De meesten lopen nog kwiek door, een enkeling heeft er duidelijk meer moeite mee. De flesjes water worden met een blij gezicht dan ook gretig aangepakt.

Rustpunt

In Heelsum, waar de wandelaars de Kerkstraat in lopen als ze de Utrechtseweg zijn overgestoken, blijkt het kruispunt een mooi rustpunt. Wandelaars stoppen om even wat te drinken en de terrassen van Ristorante La Porta en Chinees restaurant Kota Radja zitten vol. Het is heerlijk weer. Om te wandelen, maar zeker ook om naar dat wandelen te kijken.

Potjes met vet

Bij de Muziektent op de Prins Bernhardlaan is het een dolle boel. De Heelsumse Harmonie is net klaar met spelen en het is een delegatie van verzorgingstehuis Beekdal, vergezeld door mantelzorgers en vrijwilligers, die het hier nu gezellig maken. Getooid met min of meer dezelfde hoed, klappen, zwaaien en zingen ze liedjes als: ‘We gaan nog niet naar huis’ en ‘Een potje met vet’ wat met enthousiasme ontvangen wordt door de passerende wandelaars.

Het was spontaan bedacht door Paul en Yvonne, twee vrijwilligers van Vilente, die daarna mantelzorgers en andere vrijwilligers opgetrommeld hebben om de bewoners die wilden, hier naar toe te brengen . Geweldig vindt Roelie, coördinator van de Vilente-vrijwilligers. “Dit gaan we volgend jaar weer doen!” Naast bewoners zijn er ook een paar dames en heren van de dagbesteding meegekomen.

Ze vinden het geweldig. De meesten zijn opgegroeid met de Airborne Wandeltocht en meelopen gaat allang niet meer. Maar op deze manier hebben zij, dankzij de fijne ploeg vrijwilligers en mantelzorgers, toch deelgenomen aan het plezier van de 70e Airborne Wandeltocht.

Reacties

Cookieinstellingen