Een Horsa Glider, een Dakota, parachutes, de Pegasus en een poppy, dat zijn de ingrediënten van doodnormale objecten als putdeksels die daardoor heel speciaal worden. Op 44 plaatsen in de gemeente komen ze te liggen, deze Airborne-putdeksels.
Loeizwaar en met flinke bouten bevestigd, dus niet iets dat je zomaar even meeneemt. De eerste komen te liggen langs de routes van de Airborne Wandeltocht en voordat die plaatsvindt. Deze week dus. Het aantal 44 is natuurlijk gerelateerd aan 1944, het jaar waarin in onze gemeente Operatie Market Garden plaatshad, alweer 80 jaar geleden.
Burgemeester Agnes Schaap onthulde vrijdag het eerste exemplaar tijdens de officiële aftrap van de Airborne-maand bij het Airborne Museum in Oosterbeek. “Een passende plek, waar iedereen dit mooie deksel ook veilig kan bekijken.”
Het ontwerp
Het grote verhaal van de luchtlandingsoperatie is in één beeld gevangen op het deksel. De vormen van een Dakota-vliegtuig en een Horsa-glider zijn zichtbaar, net als de opengeklapte parachutes van de jonge Britten en Polen die in het onbekende sprongen. In het midden staat de Pegasus, het bekende symbool van de Britse Airborne-divisie. En wat al die elementen met elkaar verbindt is de vorm van de poppy, de klaproos: ‘opdat wij niet vergeten’.
Putdeksel als symbool van de wederopbouw
De gebeurtenissen van september 1944 trokken een spoor van vernieling door de hele regio. In de periode na de oorlog zijn wegen, woningen en wijken weer hersteld, herbouwd en gegroeid. In die tijd werd ook riolering op grote schaal aangelegd. Dat betekende een flinke vooruitgang in leefomstandigheden.
“Je denkt op een dag nauwelijks na over hoe vaak je een beroep doet op riolering en schoon water. Waar riolering ontbreekt, verspreiden ziektes en vuil zich heel gemakkelijk,” aldus de burgemeester. “Juist dat vanzelfsprekende maakt dit putdeksel tot een mooi symbool van de wederopbouw.”
‘Duurzame monumentjes’
In de eerste week van september (dus vóór de Airborne-herdenking) wordt het grootste deel van de putdeksels geplaatst. In totaal komen er 44 Airborne-putdeksels (een verwijzing naar 1944) over alle zes dorpen. “Allemaal op plekken die een relatie hebben met de gebeurtenissen van 80 jaar geleden. Als kleine en duurzame monumentjes,” zegt burgemeester Agnes Schaap. Putdeksels kunnen zeker tot tweehonderd jaar meegaan.
“Hoe mooi is het dat we zo een combinatie kunnen maken van iets alledaags en onmisbaars als putdeksels en onze bijzondere Airborne-geschiedenis.”
Met dank aan
De putdeksels zijn ontworpen door de mensen van ontwerpbureau Sinds 1416, Dirk Claessens en Maarten Verweij in samenwerking met Harmen Liemburg. Leverancier TBS verzorgde de productie in de afgelopen maanden.
Klik op de foto's om ze dichterbij te zien. In het kaartje kun je zien waar de putdeksels komen te liggen.
♦♦♦
- Blijf op de
hoogte via Facebook, Instagram of via de nieuwsbrief, inschrijven
onderaan de pagina.
- Lokaal
(pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via [email protected]
Renkum.nieuws.nl richt zich op
berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen,
wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil
jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met
je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te
adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met
Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail:
[email protected].
De nieuwsredactie is
te bereiken via
[email protected].