Gemeente Renkum heeft unieke aanpak energiearmoede

31 aug , 23:07 Gemeente
energie dirtyopi pixabay
Inwoners van de gemeente Renkum worden altijd geholpen met zorgen over energiekosten, waar ze ook aankloppen. Dit is mogelijk door de samenwerking van verschillende partijen, zoals de Stichting Energiewinkel Renkum, Energiebank regio Arnhem, Buurtklusbedrijf, Renkum voor Elkaar, Vivare en de gemeente.
Dit in combinatie met de inzet van veel enthousiaste vrijwilligers, maakt dat Renkum een unieke aanpak heeft in het tegengaan van Energiearmoede.

Voorbeeld van de samenwerking

Vanuit een sociaal werker van Renkum voor Elkaar werd een bewoner die grote problemen had met het betalen van de energierekening doorverwezen naar de Energiewinkel. Vanuit de Energiewinkel werd contact opgenomen met Vattenfall en het aanmaan- en incassotraject werd voor een maand aangehouden, met daarbij de afspraak dat eerst gekeken zou worden naar externe bronnen van financiering en naar mogelijkheden voor energiebesparing. Inmiddels was er een aanvraag bijzondere bijstand ingediend die door de gemeente werd verleend.
Dit was echter niet genoeg en daarom heeft (op verzoek van de Energiewinkel) het Energienoodfonds van het Interkerkelijk Diaconaal Platform Renkum het restantbedrag betaald. Om herhaling te voorkomen was het ook belangrijk om de besparingsmogelijkheden in beeld te brengen (en uit te voeren). Dat was ook zo afgesproken met Vattenfall. Daarom is vanuit de Energiebank gezorgd voor een passende energiecoach. ‘Passend’ betekende in dit geval niet alleen een coach met voldoende technische kennis, maar nadrukkelijk ook met het vermogen om zich te kunnen verplaatsen in de moeilijke situatie van de bewoner. Dat was, zeker bij de eerste gesprekken nog van nog grotere waarde dan de technische kennis.
Er waren nog genoeg besparingsmogelijkheden in het huis (van Vivare). Daarom heeft de energiecoach al kleine energiebesparende maatregelen aangebracht. Voor het aanbrengen van grotere energiebesparende maatregelen kan gebruik gemaakt worden van het Buurtklusbedrijf. Dit is duidelijk afgestemd met Vivare, omdat het vaak gaat om woningen van Vivare. Ook is het mogelijk om, na een advies van een energiecoach, gebruik te maken van de witgoedregeling die vanuit de gemeente is opgesteld.

Energiecoach en witgoedregeling

Sinds 2023 kunnen inwoners met een laag inkomen gratis advies krijgen van een energiecoach. De energiecoach komt zo’n 3 tot 5 keer bij de mensen thuis. Samen wordt onderzocht hoe er energie bespaard kan worden. Bijvoorbeeld door een bank niet voor de verwarming te zetten of radiatorfolie aan te brengen. Hier helpen ze de inwoner bij. Eventueel verwijzen ze voor grotere energiebesparende maatregelen door naar het Buurtklusbedrijf. Daarnaast kan er ook één witgoedapparaat vervangen worden als deze oud is en veel energie verbruikt voor een energiezuinig exemplaar.

Energiewinkel

In de Dorpsstraat in Renkum is de Energiewinkel een paar keer per week geopend. Iedereen kan daar naar binnen lopen voor gratis informatie en advies over energiebesparing. Er zijn veel sprekende voorbeelden in de winkel aanwezig. Bijvoorbeeld een demo opstelling voor isolerend glas, isolerend behang, biobased isolatiemateriaal, etc. Daarnaast kunnen mensen ook terecht als ze problemen hebben met het betalen van rekeningen. Vanuit de energiewinkel kan dan bekeken worden welke mogelijkheden er zijn om deze problemen op te lossen en welke andere partij daarbij het beste kan worden ingeschakeld.

Buurtklusbedrijf

Sinds kort is in de gemeente Renkum het Buurtklusbedrijf beschikbaar voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Denk daarbij aan maatregelen als het ophangen van isolerende gordijnen, kozijnfolie bij enkel glas aanbrengen, dichtmaken van naden en kieren door middel van pur en kit etc. Deze maatregelen gaan verder dan de kleine energiebesparende maatregelen die door de energiecoaches worden aangebracht. Een klusser komt daarvoor met een bakfiets bij de inwoner thuis na een verwijzing van de energiecoach.
Het Buurtklusbedrijf werkt vanuit de Energiewinkel. Het Buurtklusbedrijf maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband Renkum voor elkaar. Renkum voor Elkaar, Vivare, de Energiewinkel, de Energiebank en de gemeente hebben allemaal een rol gespeeld bij het oprichten van het Buurtklusbedrijf.
♦♦♦
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].