Wolfheze - In leegstaande woningen op het terrein van Pro Persona gaat de gemeente Renkum tijdelijk ongeveer 60
statushouders huisvesten.
De verwachting is dat de statushouders dit najaar hun intrek kunnen nemen.
Vastgelopen asielketen
In heel Nederland is het moeilijk om
opvang en huisvesting te vinden voor vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. De problemen hangen met elkaar samen: er is een grote toestroom van vluchtelingen en asielzoekers, de asielprocedures duren langer en er is een tekort aan opvanglocaties. Dat tekort komt ook doordat nu ongeveer één op de drie opvangplekken bewoond wordt door statushouders: zij hebben een verblijfsvergunning en komen in aanmerking voor een eigen (huur)woning. Maar door een krappe woningmarkt en een tekort aan sociale huurwoningen, loopt die huisvesting ook achter.
Verantwoordelijkheid
Burgemeester Agnes Schaap vindt het een morele verantwoordelijkheid van de gemeente om deze mensen te helpen waar dat kan. “Mijn hart breekt bij het zien en horen van de verhalen zoals in Ter Apel. Daar moeten we echt wat aan doen. Daarom ben ik ook blij dat we nu deze huisvesting zo kunnen realiseren. Er moet beweging komen in die hele asielketen, en dat kan alleen als we zelf ruimte maken.”
Op dit moment vangt het COA 100 vluchtelingen en asielzoekers op in Oosterbeek. Ook voor Oekraïners zijn er opvanglocaties in Renkum en Wolfheze. “De tijdelijke huisvesting van statushouders is een nieuwe bijdrage die we als gemeente graag willen leveren. Wat we kunnen, doen we,” zegt de burgemeester daarover.
Regionale tussenvoorziening tot en met 2024
Elke gemeente heeft elk jaar de opdracht om huisvesting te verzorgen voor een vast aantal statushouders. Daarbovenop hebben alle gemeenten onlangs de opdracht gekregen om nóg meer statushouders te huisvesten. Om een bijdrage te leveren aan deze opgave, gaat Renkum ongeveer 60 statushouders nu huisvesten in Wolfheze. Dat komt bovenop wat we als gemeente al doen. Over de kosten die we maken, maken we – met hulp van de Provincie Gelderland – afspraken met een aantal gemeenten in de regio.
De extra statushouders blijven verbonden aan de gemeente waar ze aan gekoppeld zijn. Het is dan ook de bedoeling dat ze, zodra dat kan, verder doorstromen in ‘hun’ gemeente. De tijdelijke huisvesting – officieel een regionale tussenvoorziening – helpt om de vastgelopen asielketen weer in beweging te krijgen. De tijdelijke huisvesting in Wolfheze duurt tot uiterlijk 31 december 2024.
Afspraken en een aanpassing van het bestemmingsplan
De statushouders gaan wonen in een groep van ongeveer vijftien huizen. Woningcorporatie Vivare, die sociale huurwoningen beheert in onze gemeente, en Pro Persona maken met elkaar afspraken over aanpassingen die nodig zijn aan de woningen en andere zaken. De gemeente bereidt een aanpassing van het bestemmingsplan voor, omdat de woningen op dat terrein nu nog niet zelfstandig bewoond mogen worden.
♦♦♦
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum
Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:
[email protected] .
De redactie is te bereiken via
[email protected] .