Koninklijke Lintjes voor de vrijwillige brandweer van de gemeente

Foto: Berry de Reus

Donderdag 9 januari hebben dertien leden van de vrijwillige brandweer in de gemeente Renkum een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van burgemeester Schaap.

Deze brandweermannen krijgen deze onderscheiding voor twintig of meer jaren trouwe dienst, moed en inzet.

Lid in de orde van Oranje Nassau

De volgende brandweermannen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau:

  • Wolfheze: Herry Kelderman en Jan Schut.
  • Renkum/Heelsum: Arie van den Brink-Speijers, Marcel van Weelden en Peter van Dijk.
  • Oosterbeek: Erwin Stevens, Hendrik Huibers, Tobias Sukkel en Theo van Krevel.
  • Doorwerth: Arnoud van de Vegte, Paul Schouten, Paul van Gameren en Roger Volkering.

Deze brandweermannen zijn de laatsten die op basis van twintig jaar trouwe dienst een lintje ontvangen. Het stelsel van koninklijke onderscheidingen wordt aangepast: vrijwillige inzet wordt het belangrijkste criterium voor een onderscheiding, niet het aantal dienstjaren.

Ook in de toekomst krijgen brandweermannen een officiële decoratie voor langdurige inzet, maar dan vanuit Brandweer Nederland. En natuurlijk kunnen brandweermensen die uitzonderlijke moed en inzet tonen nog steeds worden voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding.

Levens redden in de vrije tijd

De meeste brandweermannen besteden een groot deel van hun vrije tijd aan trainingen, uitrukken bij nacht en ontij en het opvangen van collega’s. Niet veel mensen weten dat, maar vrijwillige brandweermannen en vrouwen zijn o.a. betrokken bij reanimaties, het redden van mensen uit het water en het assisteren bij ongelukken op de snelweg. Door middel van professionele trainingen houden zij deze vaardigheden scherp en actueel.

Dagelijkse heldendaden vallen niet altijd op. Maar samen maken de brandweerteams de samenleving een stukje mooier en veiliger. Regelmatig wagen brandweermensen hun eigen leven om het leven van anderen te redden.

‘Wat me opviel’, zei de burgemeester bij de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen, ‘is de toewijding en de inzet die u alle dertien heeft getoond de afgelopen jaren. Hoe u mensen in grote nood helpt, elkaar opvangt bij heftige gebeurtenissen en hoe u naadloos samenwerkt als het erop aankomt. Het is goed om daar uitgebreid bij stil te staan.’

Nieuw multi-inzetbaar brandweervoertuig

De brandweer maakt een kwaliteitsslag. Alle brandweerposten krijgen dit jaar een nieuw multi-inzetbaar brandweervoertuig, waarmee reanimaties nog beter kunnen worden uitgevoerd. Op de facebookpagina’s van de verschillende blusploegen (zoek–>Brandweer+post) delen de brandweermensen tips voor inwoners over brandveiligheid en heftige gebeurtenissen in de omgeving.

En dat terwijl de brandweer in Renkum volledig op vrijwilligers draait. Burgemeester Schaap: ‘Ik ben trots op onze brandweermensen en draag ze een warm hart toe. Nu en in de toekomst.’